Tidligere død med vitamintilskudd

Hyllene i vestens helsebutikker flyter over av vitaminer og antioksidanter på glass og flasker. Men hvor sunne er de egentlig? Ny forskning antyder at tilskuddene faktisk kan senke levealderen.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Mens antioksidanter som finnes i frukt og grønnsaker ser ut til å ha en svært gunstig effekt på helsa, kan de samme stoffene gi en nærmest motsatt virkning når de kommer i pilleform.

Metastudie

Det er Goran Bjelakovic og kollegaer fra Rigshospitalet i København som har kommet fram til det noe oppsiktsvekkende resultatet.

De har gått igjennom hele 68 tidligere undersøkelser av hva tilskudd av betakaroten, selen og vitamin A, C og E har å si for hvor tidlig folk dør. Undersøkelsene inkluderte i alt 232 606 mennesker.

Det viste seg at tilskuddene slett ikke så ut til å ha den ønskede helseeffekten.

- Betakaroten, A-vitamin og E-vitamin, gitt hver for seg eller sammen med andre antioksidanttilskudd, øker dødeligheten, skriver forskerne.

Resultatene tyder heller ikke på at tilskudd av vitamin C øker levealderen, men forskerne fant ingen bevis for at askorbinsyra har noen negativ effekt på overlevelsen.

- Selen kan se ut til å redusere dødeligheten, men vi trenger med forskning rundt dette spørsmålet, skriver forskerne.

Klassifiserte undersøkelsene

Bjelakovic og kollegaene vurderte hver av de 68 rapportene ut ifra hvor stor risiko det var for at resultatene kunne være upålitelige. 47 undersøkelser, med i alt 180 938 deltagere, ble klassifisert som studier av høy kvalitet.

De samlede resultatene av disse undersøkelsene viste at tilskudd av betakaroten var assosiert med sju prosent økning i dødeligheten. De tilsvarende tallene var 16 prosent for A-vitamin og fire prosent for E-vitamin.

Det var ingen slik risiko knyttet til tilskudd av selen og C-vitamin.

- Våre funn strider imot funnene fra observasjonsstudier som hevder at antioksidanter i kosttilskudd forbedrer helsa, konkluderer forskerne.

- Tatt i betraktning at 10 til 20 prosent av den voksne befolkningen i Nord-Amerika og Europa, altså 80 til 160 millioner mennesker, kanskje bruker de disse produktene, kan konsekvensene for folkehelsa være omfattende.

Referanse:

G. Bjelakovic, D. Nikolova, L. L. Gluud, R. G. Simonetti, C. Gluud, Mortality in Randomized Trials of Antioxidant Supplements for Primary and Secondary Prevention: Systematic Review and Meta-analysis, JAMA, vol 297, nr 8, 28. februar 2007, s. 842-857.

Powered by Labrador CMS