Annonse
Virus som forårsaker kvalme , oppkast og diaré sprer seg lett gjennom kontorlandskap. (Foto: Colourbox)

Virus kan erobre kontoret på to timer

En god grunn til å bruke anti-bac på jobb?

Publisert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Et skittent dørhåndtak kan være nok til at hele kontoret ender opp sykmeldt.

I et forsøk plasserte forskere et lett sporbart, men ufarlig virus på typiske områder hvor flere kommer i kontakt med overflaten, som for eksempel bordoverflater og dørhåndtak.

Mellom to og fire timer senere kunne de finne viruset på opptil 60 prosent av de ansatte.

Fra hånd til munn

Noroviruset er en av verstingene bak mage og tarm-infeksjoner, som forårsaker kvalme, oppkast, diaré og magesmerter. Som regel blir man smittet ved å først komme i kontakt med viruset på en overflate, og senere berøre munnen.

I tillegg har viruset svært lett for å spre seg mellom mennesker og blir derfor en pest og en plage for mang en arbeidsplass, hvor de ansatte må tilbringe dagen foran porselensringen hjemme i stedet for PC-en på jobb.

I Norge ble over 2000 personer syke i 2013 på grunn av noroviruset, ifølge Folkehelseinstituttets og Mattilsynets  utbruddsvarslingssystem. Forskere ved Universitetet i Arizona ville se hvor raskt et slikt virus kunne spre seg i et vanlig arbeidsmiljø.

Ved å bruke ufarlige, små virus som de plasserte på håndtak og bordoverflater, kunne forskerne spore opp disse ved å ta stikkprøver senere på dagen.

Etter to timer fant forskerne spor på mellom 40 og 60 prosent av overflater hvor smittefarlige organismer kan oppholde seg på. Eksempelvis: lysbrytere, heisknapper, håndtak på kaffetraktere, telefoner og datautstyr.  

Enkel løsning

Selv om viruset sprer seg lynraskt, mener forskerne at det finnes et supervåpen som lett kan bekjempe terrorregimet.

Forskerne mener at ved å bruke desinfiserende midler og grundig håndvask, kan man utslette mellom 80 og 99 prosent av virusene. 

Likevel finnes det advarsler mot å bruke antibakterielle såper. Men forskeren bak studien, Charles Gerba mener dette er et viktig redskap for å bekjempe smittefaren på jobb. 

- Resultatene viser at spredning av virus gjennom overflater i ulike lokaler skjer raskt, og at en rask intervensjon kan være til stor hjelp for å hindre smitte, sier Charles Gerba, som presenterte funnene sine ved Interscience conference on antimicrobial agents and chemotherapy.

Powered by Labrador CMS