Annonse

Celleselvmord kan være viruskur

Forskere har utviklet et superprotein som får syke celler til å begå selvmord når de smittes med influensa eller andre virus. 

Publisert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

(Foto: www.colourbox.no) (Foto: www.colourbox.no)

I dag kan vi kurere de fleste bakterieinfeksjoner med antibiotika. Men det er fortsatt ikke noen kur mot virusinfeksjoner.

Virusinfeksjonene gir normale forkjølelsene, men også ebola, H1N1, polio, hiv og denguefeber.

Nå har forskere fra Massachusetts Institute of Technology (MIT) utviklet et nytt protein som har potensial til å revolusjonere behandlingen av virusinfeksjoner.

Resultatene, som nylig ble publisert i tidskriftet PLoS ONE, tyder på at det nye proteinet, kalt DRACO, virker på alle former for virus.

– DRACO har absolutt potensial, konstaterer professor Allan Randrup Thomsen, fra Institutt for International Helse, Immunologi og Mikrobiologi på Københavns Universitet.

Kroppens egne celler begår selvmord

DRACO (Double-stranded RNA Activated Caspase Oligomerizer) gjør bruk av kroppens eget selvmordssystem.

Alle celler har et slikt system som blant annet aktiveres hvis de holder på å bli til kreftceller. Dermed dør usunne celler i stedet for å skade kroppen.

Forskerne aktiverer nå systemet når cellene blir infisert med et virus.

Virus-RNA er unikt

Når et virus overtar celler, danner det ofte dobbeltstrenget RNA. Det er bare virus som har dobbeltstrenget RNA, og derfor kan man finne ut hvilke celler som er infisert.

DRACO-proteinet er spleiset sammen av et element som gjenkjenner dobbelstrenget RNA og et element som aktiverer selvmordsprogrammet.

Etter at det er koblet til en infisert celle, endrer DRACO struktur og aktiverer selvmordsprogrammet. Dermed dør cellen, og virusets evne til å spre seg stanses.

– Man har spleiset et protein av to komponenter som allerede fantes i det naturlige immunforsvaret. Det er en unik tanke; den har kommet nå fordi kunnskapen vår om cellenes forsvarssystemer hele tiden økes. Det er forskning man bør gå videre med, mener Thomsen.

(Foto: iStockphoto)

15 forskjellige virus

DRACO er blitt testet på 15 forskjellige virus og var effektiv mot alle sammen.

Man testet blant annet for H1N1 (fugleinfluensa), andre vanlige influensavirus, samt guamavirus, som er tett beslektet med det fryktede hantaviruset, og arenavirus.

Disse er tett beslektet med det like fryktede og dødelige lassaviruset, som minner om ebola. Friske celler ble ikke berørt.

Nå er forskernes i gang med å teste enda flere virus og har oppgradert fra celleforsøk til forsøk på mus. Forsøkene viser at stoffet ikke er skadelig for dyrene, og at de fleste ble kurert for virusinfeksjon.

Forskerne håper at de snart får godkjenning for å teste på større dyr, og til slutt på mennesker.

Mangler tester

Ifølge Allan Randrup Thomsen er det imidlertid flere hindre på veien mot en kur for alle verdens virusinfeksjoner.

Når DRACO uskadeliggjør viruset, dreper den samtidig cellene. Hvis viruset har infisert mange celler i et bestemt organ, kan man risikere at organet dør. Derfor vil behandlingen antagelig bare være effektiv tidlig i infeksjonen, før viruset rekker å infisere for mange celler.

– Det er langt fra forsøk på laboratoriemus til den medisinske hverdagen. I en naturlig situasjon kan man ikke vite hvor mange celler som er infisert.

– Før man kan behandle en pasient, må man vite hvor pasienten befinner seg i sykdomsforløpet. Det krever antagelig at vi gjennomfører kvantitative undersøkelser som kan avsløre hvor mange celler som er infisert. Det er ikke noe man har mye av i dag. Problemet kan løses hvis DRACO kan viser seg å virke, avslutter Thomsen.

Referanser:

Broad-Spectrum Antiviral Therapeutics, doi:10.1371/journal.pone.0022572

Eksterne lenker

Allan Randrup Thomsens profil (KU)

Oversatt av Lars Nygaard for forskning.no.

 

Powered by Labrador CMS