Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Resultatene peker mot at eksponering for gamle virusvarianter eller vaksiner, muligens så langt tilbake som 1950-tallet eller enda tidligere, kan gi ha gitt noen eldre en restimmunitet mot dagens nye H1N1-virus.
Forskerne har analysert blodprøver fra 359 deltagere i influensavaksinestudier som ble gjennomført fra 2005 til 2009.
Tre av ti personer over 60 år hadde antistoffer i blodet som reagerte med det nye H1N1-viruset, ifølge den nye studien, som er publisert i Morbidity and Mortality Weekly Report.
I aldersgruppen 18-64 år ble antistoffene påvist i inntil ni prosent av tilfellene. Ingen av de undersøkte barna hadde stoffene i blodet, skriver Nature news. - Stemmer med utbredelsen
Vanligvis er eldre mennesker mer utsatt for influensavirus enn yngre, på grunn av svekkelser i immunsystemet.
Men hva angår Influensa A ser bildet annerledes ut; I USA er eksempelvis bare én prosent av de registrerte H1N1-smittede over 65 år.
- Resultatene (i den nye studien, red.anm.) stemmer overens med hvordan Influensa A-infeksjonen har bredt om seg så langt, sier Anne Schuchat ved Centers for Disease Control and Prevention (CDC) til Nature news.
Influensavirus på 1930, 1940- og 1950-tallet er genetisk forskjellige fra dagens, men muligheten for overlapping kan ikke utelukkes.
Må tolkes med varsomhet
Uansett er det ennå for tidlig å konkludere. De nye resultatene bør tolkes med varsomhet, understreker Schuchat. De ikke bekreftet gjennom kliniske forsøk.
Forskerne har så langt kun vist i laboratoriet at antistoffer fra noen tidligere influensasesonger reagerer med H1N1-viruset. De kan ikke bekrefte at antistoffene avverger smitte hos mennesker.
Antistoffer er proteiner. De tar som oftest ikke affære overfor mikrober på egenhånd, men signaliserer effektivt til forsvarsceller som vil slåss for å holde kroppen frisk.
Smittesituasjonen
En tidligere studie, publisert i Science Express, har antydet at epidemien startet i Mexico i midten av februar i år. Mexixco har klart flest bekreftet smittede så langt, totalt 4 174 - og 80 dødsfall.
Deretter følger USA (6 552 - 9) , Canada (805 - 1) og Japan (345 - 0) på listen over land der sykdommen er mest utbredt.
Til sammen har 46 land verden over rapportert 12 515 tilfeller, og 91 dødsfall per 25. mai, opplyser Verdens helseorganisasjon.