Nå anbefales det ikke lenger at barn under 3 måneder får adrenalinbehandlingen for akutt bronkolitt ved sykehus her i landet.
- Ikke lenger grunn til å bruke
Akutt bronkiolitt er den klart vanligste årsaken til akutt sykehusinnleggelse hos spebarn.
Tilstanden gir tetthet i brystet og pustevansker, og adrenalinhalasjoner har vært mye brukt i behandling de siste 20-30 årene.
- Inhalasjon med adrenalin kan riktignok lindre noen akutte symptomer, men viser seg ikke å ha noen effekt på langtidsforløpet ved akutt bronkiolitt.
- Adrenalinet hjelper ikke mot sykdommen i seg selv, og da er det ikke lenger grunn til å bruke det som førstehåndsbehandling, sier professor og overlege Karin Cecilie Lødrup Carlsen til forskning.no.
404 barn med en snittalder på 4,2 måneder er inkludert i studien. Barna har vært innlagt ved sykehus som sorterer under Helse Sør-Øst.
Raskere ut av sykehuset
Studien viser også at at behovsprøvde inhalasjoner fremfor fast angitte inhalasjoner gir kortere oppholdstid på sykehusene, uavhengig av hvilken medisin barna fikk.
- Å gi inhalasjoner kun når sykepleier anser at barnet trenger det, ikke etter fastsatte intervaller, har kjempeviktige implikasjoner, sier Carlsen, som er forskningsleder Kvinne- og barnklinikken på Oslo Universitetssykehus (OUS).
Hun har hatt det øverste ansvarert for den nye studien, som er publisert i New England Jorunal of Medicine.
- Barna som fikk ved behov hadde både færre inhalasjoner, og et halvt døgn kortere liggtid. For et sykehus er det mye, legger hun til.
- Mindre stress for barna
Den behovsprøvde behandlingen gir rundt 30 prosent færre inhalasjoner, noe som representerer mindre stress for barna, supplerer førsteforfatter på studien, lege Håvard Ove Skjerven ved OUS.
Annonse
- At de minste slipper unna mange inhalasjoner slik at de får mer fred og ro, tror vi er hovedårsaken til at de kommer raskere hjem fra sykehuset, og sjeldnere trenger intensivbehandling, sier Skjerven til forskning.no.
Han påpeker at et bifunn i studien viser en tendens til at barn på 2-3 måneder ikke hjelpes av adrenalinet, snarere tvert imort.
- Det kan se ut som de får sin situasjon noe forverret med adrenalin, ved at de blir liggende lenger på sykehus, men dette er kun en tendens, sier Skjerven.
Bra for personalet
Både Carlsen og Skjerven understreker at selv om studien viser at adrenalin ikke er bedre enn saltvann, så har de ikke testet hvorvidt saltvann er bedre enn ingen inhalasjonsbehandling.
Behovsprøvingen viser seg ellers å ha en annen effekt ; den kan være ressursbesparende for sykehuset.
- Personalet på avdeling avhjelpes dersom det blir færre inhalasjoner når man har mange barn med bronkiolitt på en gang, fortsetter Carlsen.
I tillegg resulterte det i mindre behov for oksygen og sjeldnere mekanisk pustehjelp.
- Manglende effekt det sentrale
I pressemateriale utsendt fra sykehuset trekkes mulige skadevirkninger fram som en begrunnelse for endrede retningslinjer.
Professor Carlsen mener manglende effekt ved bruken er det sentrale:
Annonse
- Som alle andre medisiner følger det også med bivirkninger med adrenalin, men disse er sjelden alvorlige når inhalasjoner gis korrekt.
- De kan være blant annet akutte i form av økt hjerterytme hos barnet, sier Carlsen.
Referanse:
Håvard Ove Skjerven, m. fl. Racemic Adrenaline and Inhalation Strategies in Acute Bronchiolitis. New England Journal of Medicine, 13. juni 2013. DOI: 10.1056/NEJMoa1301839