Annonse

Influensavirus dypt i lungene

Forskere er bekymret for at framtidige mutasjoner kan gjøre at flere smittede med H1N1-viruset får alvorlig lungebetennelse.

Publisert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Det nye H1N1-viruset har en egen evne til å angripe celler mye dypere i lungene enn vanlig sesonginfluensa, påviser forskere fra Imperial College London.

Den nye studien publiseres i dag i Nature Biotechnology.

Selv om denne evnen ikke er veldig sterk foreløpig, er dette noe virusvarianter av sesonginfluensa ikke klarer. Særlig personer med svekket  immunsystem eller kroniske luftveislidelser vil være utsatt.

Bekymringen knyttes til om viruset, ved mutasjon som gir andre egenskaper, vil klare å klamre seg hardere til såkalte reseptorer dypt i folks lunger.

- Vi mener at forskere burde være på vakt overfor slike endringer, slik at vi kan finne måter for å begrense virkningen av dem.

Det sier medforfatter på studien, Professor Ten Feizi ved Division of Medicine ved Imperial College London, i en pressemelding.

Veien inn i kroppens celler

Influensavirus slår til ved at de fester seg til perleliknende molekyler, kalt reseptorer, på utsiden av celler i kroppen vår.

Ulike virus finner reseptorer som de kommer overens med, og kan bruke som døråpner til cellen.

Når influensaviruset har kommet inn, kan det bruke maskineriet i cellen til å lage tusenvis av kopier av seg selv, som igjen bryter ut og infiserer nabocellene.

Da er infeksjon under oppseiling, og vi ender under dyna med influensa.

Vanlig sesonginfluensa nøyer seg med å feste seg til reseptorer på celler i nesa, halsen og de øvre luftveiene, og det blir infeksjon her.

En “god” nyhet

H1N1-viruset klarer altså å feste seg til flere typer reseptorer, og kan infisere flere deler av luftveiene og forårsake en mer alvorlig infeksjon.

Den ”gode” nyheten midt oppi det hele, er at at H1N1-viruset fester seg på en svakere måte til reseptorene i lungene, enn i øvre luftveier.

Derfor vil også folk flest få milde symptomer, med de egenskapene viruset har per i dag.

- Vår studie viser hvordan H1N1-viruset oppfører seg, og hvilke endringer vi må se opp for, sier forskeren videre, sier Feizi i pressemeldingen.

Les mer:

“Receptor-binding specificity of pandemic influenza A (H1N1) 2009 virus determined by carbohydrate microarray”. Nature Biotechnology, 10 September 2009.

Powered by Labrador CMS