Vil kutte kupromp

København (NTB-Ritzau): Danske forskere håper å kunne endre spisevanene til landets kyr, som med sin evinnelige promping står for betydelige utslipp av klimagasser.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Forskerne utvikler nå enzymer som skal øke kyrnes opptak av fôr og forhåpentligvis få dem til å prompe og bæsje mindre, skriver avisen Børsen.

Rundt fire prosent av Danmarks samlede utslipp av klimagasser kommer i dag fra metan-prompende husdyr, og kyrne står for en betydelig del av dette, viser tall fra Miljøstiftelsen.

I utviklingsland står prompende kyr for en enda større andel av utslippene, og det er derfor viktig å forske på måter å begrense slike utslipp på, mener professor Jørgen Madsen ved Det biovidenskabelige fakultet ved Universitetet i København.

- Metan produseres hovedsakelig når dyr fordøyer fiberholdig fôr som halm og høy. Om man forbedrer opptaket av halm og høy, slik at det blir like effektivt som for eksempel korn, vil utslippene av metan falle vesentlig. Det er dette vi forsøker å få til, blant annet ved hjelp av enzymer, sier Madsen til Børsen.

(NTB)

Powered by Labrador CMS