Å få operert inn et implantat i hoften kan på grunn av antibiotikaresistens, bli skjebnesvangert for en pasient om 40 år.  (Illustrasjonsfoto: Colourbox)
Å få operert inn et implantat i hoften kan på grunn av antibiotikaresistens, bli skjebnesvangert for en pasient om 40 år. (Illustrasjonsfoto: Colourbox)

Vil forhindre infeksjoner ved implantater

«Vår generasjon er den første som merker konsekvensene av tidligere overforbruk av antibiotika», skriver Hanna Tiainen som skal lede sommerens Young CAS. Tiainen sikter på å finne biomateriale som kan forhindre infeksjoner ved bruk av implantater.

Young CAS er et helt ferskt konsept lansert i januar 2017. Unge forskere fra norske universiteter og høyskoler sendte inn prosjektsøknader med håp om å få én ukes opphold ved CAS Oslo. Det utvalgte prosjektet inviterer sine favorittkollegaer fra hvor som helst i verden, og velger selv hvordan prosjektuka legges opp.

Årets prosjekt heter The post-antibiotic era: end of the world as we know it? og ledes av postdoktor Hanna Tiainen ved Institutt for klinisk odontologi ved Universitet i Oslo (UiO). 

Prosjektbeskrivelsen åpner med en anekdote om at en hofteoperasjon som i dag kan gå noenlunde greit for seg, kan være skjebnesvanger for en person om 40 år.

Det er akkurat slike implantater Tiainen og prosjektet hennes dreier seg om: forskerne skal jobbe fram ny biomateriale som skal forhindre at implantater blir infisert. Nytteverdien av prosjektet er da at vi fortsatt vil kunne bruke implantater, samtidig som vi kan redusere bruken av antibiotika og spare denne livsnødvendige medisinen.

Powered by Labrador CMS