Atle Prange (28) og Ole Andreas Hegle (26) gikk rett fra datasalen ved NTNU til å starte egen bedrift. Produktideen er en programvare for visualisering av forretningsflyt i store informasjonssystemer.
ThomasEvensenavdelingsdirektør forskningskommunikasjon, Norges forskningsråd
Publisert
Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
I januar 2004 grunnla Atle Prange og Ole Andreas Hegle bedriften Businesscape AS sammen med medstudent Jon Espen Ingvaldsen (26) og professor Jon Atle Gulla ved Norges Teknisk Naturvitenskaplige Universitet (NTNU).
Et halvt år tidligere var de unge datastudentene ferdige med sivilingeniørstudiet ved NTNU i Trondheim.
- Vi hadde klare ideer om hva vi ønsket å jobbe med, men med nedgangstider i databransjen var det få jobber innen det området. Derfor ville vi starte med noe selv, mens vi ennå er unge og kan satse mye tid og krefter på dette, sier Ole Andreas Hegle.
De ønsker å utvikle et produkt som skal gjøre informasjonssystemer i store bedrifter mer oversiktlige og brukervennlige.
Rask endring
- Vi jobbet et halvt år med forretningsplanen, testet ideer og diskuterte, før vi endte opp med en ide som vi presenterte for Leiv Eiriksson Senter Inkubator, forteller Atle Prange.
De hadde allerede gått gjennom mange av stegene i bedriftsetableringen på egenhånd, både med utvikling av forretningsplan og finansiering. De unge gründerne fikk inkubatorstipend fra Innovasjon Norge, spyttet i penger selv, og opprettet et AS. Da de fikk inkubatorplass, var det bare å sette i gang arbeidet med å utvikle et demoprodukt. Nå er målet å få fram et produkt de kan selge.
- Tidene forandrer seg raskt, og siden starten har vi vært nødt til å endre konseptet. Markedsføringsplanen er også drastisk forandret, og forretningsplanen er totalt omarbeidet. Nye muligheter har dukket opp, og vi har vært nødt til å revurdere tanken vår om å vokse i det små, sier Atle Prange, som sammen med de andre i Businesscape har stor tro på konseptet og satser alt på ett kort.
Nærhet til gründere
Businesscape har brukt tid på å sette sammen et styre som rommer den kompetanse og de kontaktene som de selv mangler. Dette råder de også andre gründere til å gjøre. De deler kontor i Leiv Eiriksson Senter Inkubator, og husleien inkluderer mange tjenester.
- Som ny bedrift er det trygt å holde til i en inkubator. Her blir alltid dørene åpnet for oss når vi behøver hjelp eller støtte, framhever Hegle.
De påpeker også at det er en del papirer som må ordnes når man starter en bedrift.
Å kunne bruke de ferdige malene til dokumenter som Inkubator tilbyr sparer vi mye tid på, mener gründerne. De oppfatter Inkubator som et bra konsept, som forenkler prosessene og gir bedriftene muligheten til å spare tid og utgifter i oppstartfasen.
Hegle og Prange har stor tro på konseptet sitt. I tillegg var selvstendighetsfølelsen knyttet til å være “sin egen lykkes smed” svært fristende.
- Men ting tar tid, det gjentar vi for oss selv. Vi blir ikke millionærer den første uka av dette, sier gründerne, som legger vekt på at nærheten til gründerkunnskapen i Leiv Eiriksson-miljøet er en stor fordel for Businesscape i denne fasen.