Trådløs hjerteovervåking

Arendal-bedriften WPRmedical AS vil drive hjerteovervåking med trådløse EKG-sensorer som kan gjøre prosessen både enklere og tryggere.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

"Slutt på ledninger?"

Tradisjonell hjerteovervåking av EKG-typen (elektrokardiografi - overvåking av elektriske signaler fra hjertet) foregår gjerne med et dusin sensorer som klistres på overkroppen, og en rekke ledninger og koblinger mellom sensorene og selve overvåkingsutstyret.

De første sykehusene begynte så smått å bruke EKG allerede tidlig på 1900-tallet, og teknikken er blitt videreutviklet en rekke ganger senere.

Arendal-bedriften WPRmedical AS vil nå føre teknikken inn i den trådløse tidsalderen, noe som kan medføre en rekke fordeler for både pasienter og leger - og til og med for kjernesunne idrettsutøvere.

Sykehusene er primærmarked

- Det største markedet for våre trådløse EKG-sensorer ligger i første omgang på sykehusene, hvor det vil være en stor fordel å bli kvitt ledningene og koblingene, sier mener daglig leder Jon Mjellekås i WPRmedical AS.

- Systemet vårt gjør det for eksempel mulig å koble EKG-utstyr på en pasient som kommer inn på akuttmottaket, og deretter kan pasienten flyttes til en intensivavdeling eller en overvåkingsavdeling uten behov for omkoblinger.

- Det samme EKG-utstyret kan også følge pasienten under operasjoner, hvor det er en stor fordel å unngå ledninger som kan komme i veien. Dette er rett og slett en enklere og sikrere form for EKG.

Internasjonale ambisjoner

WPRmedical har utviklet et demonstrasjonssystem som skal testes klinisk ved et sykehus i løpet av 2004, og etter planene skal produksjonen starte i løpet av 2005. Den tekniske utviklingen gjøres i samarbeid med Kitron Development AS og Kitron Arendal AS.

- Vi sikter mot et globalt marked, men det første året vil vi konsentrere oss om det norske og skandinaviske markedet. Om et par år skal vi være en internasjonal leverandør av trådløs EKG-overvåking, og om fem år ønsker vi å være internasjonal markedsleder i vårt segment, sier Mjellekås.

WPR er ikke alene om å utvikle trådløs EKG, men bedriften har patentsøkt en teknisk løsning som er spesiell for bedriften.

Enkel løsning

- Vi har utviklet en veldig enkel løsning som skiller seg klart ut fra de andre løsningene som har vært presentert, men det er litt vanskelig å si noe mer offentlig om dette på det stadiet vi er i dag.

- Den største utfordringen har vært å utvikle et produkt som både er kompakt, stabilt, enkelt, og samtidig tar hensyn til både datasikkerhet og personvern, understreker Mjellekås.

Løsningen kan for øvrig kobles opp mot flere ulike nettverksløsninger, som for eksempel WLAN, GPRS eller interne sykehusnett.

De tre gründerne - førstelektor Rune Fensli ved Høgskolen i Agder, overlege Einar Gunnarson ved Sykehuset Buskerud HF og prosjektleder Jan Einar Andersen ved Norsk Luftambulanse - hadde opprinnelig en idé som gikk ut på å utvikle en trådløs EKG-trygghetsalarm som kunne brukes også av hjemmeværende pasienter.

Økonomisk gevinst

- Men det finnes ikke noen organisasjon som kunne fanget opp signalene og sendt ut en lege på kort varsel. Derfor har vi valgt å starte i sykehusmarkedet, hvor våre sensorer for eksempel kan bidra til at nyopererte pasienter kan overføres til et sykehotell med lavere døgnpris og beholde EKG-overvåkingen.

- Vi ser også for oss at systemet kan brukes av for eksempel idrettsfolk som vil følge med på hjerterytmen under trening, sier Mjellekås.

WPRmedical er resultat av et fruktbart samarbeid mellom blant annet Høgskolen i Agder, Sørlandet sykehus, Sørlandet Teknologisenter og næringslivet i regionen.

- FORNY har vært en katalysator som gjorde det mulig å komme i gang, og programmet bidro med støtte til både markedsundersøkelse, forretningsplan, patentsøknad og demonstratoren. Det hadde neppe blitt en bedrift av dette uten FORNY, sier Mjellekaas.

Les mer…

Nettsidene til WPRmedical AS

Powered by Labrador CMS