Det er vanlig at republikanske presidentkandidater sammenligner seg med Reagan. Han blir sett på som en sterk leder, og Trump håper å bli det samme, skriver kronikkforfatteren. (Foto: Wikimedia Commons/Scanpix)
Det er vanlig at republikanske presidentkandidater sammenligner seg med Reagan. Han blir sett på som en sterk leder, og Trump håper å bli det samme, skriver kronikkforfatteren. (Foto: Wikimedia Commons/Scanpix)

Kronikk: Er Trump den nye Reagan?

Reagan ville også styrke militære, senke skatten og gjøre USA stort igjen.

Eiendomsutvikleren, hotellbyggeren og TV-personligheten Donald Trump er i ferd med å ta en solid ledelse i kampen om å bli Det republikanske partiets presidentkandidat i valgkampen til høsten. 8. november skal det amerikanske folket avgjøre hvem som overtar Det hvite hus etter åtte år med Barack Obama.

Mange er overrasket over at Donald Trump har en så stor ledelse på meningsmålingene og ligger an til å vinne den republikanske nominasjonen. Det er også mange som ser på Trump som en sterk leder de ønsker skal ha makt.

Det finnes en god del likheter mellom Trump og tidligere president Ronald Reagan, som er den viktigste republikanske presidenten etter andre verdenskrig. Men kan disse likhetene sørge for at han vinner presidentvalget?

Svake demokrater

Da Reagan ble valgt i 1980, mente mange at den demokratiske presidenten Jimmy Carter ikke var sterk nok som leder. Carter klarte for eksempel ikke å få satt fri amerikanske gisler som ble holdt fanget i Iran og den amerikanske økonomien hadde problemer.

Mange mener at Obama, som Carter, ikke har vært en sterk leder i forhold til Midtøsten. Obama har hatt problemer med framveksten av Den islamske staten (IS), og har ikke klart å skape ro og orden i Syria.

Reagan også kjendis

Ronald Reagan var kjent for mange amerikanere i radio, TV og film, slik Trump er kjent gjennom TV-programmet The Apprentice der folk konkurrerer om å få jobbe for ham i den høye bygningen Trump Tower i New York. Reagan var en mester i å kommunisere og hadde mange års erfaring med radio og TV. Han hadde vært sportskommentator i radio og hadde holdt taler for å selge elektriske produkter som folk trengte på kjøkkenet. Han var lenge skuespiller i Hollywood før han ble guvernør i California.

Han lovet å styrke USA hvis han vant valget i 1980. Militæret skulle få mer penger, og han ville senke skattene slik at bedrifter lettere kunne klare å konkurrere med bedrifter i andre land.

Mester på sosiale medier

Trump lover nå mye av det samme som Reagan gjorde. Han vil styrke militæret, senke skatten og gjøre USA stort igjen. Trump er veldig flink til å bruke media, og folk husker det han sier og skriver. Mens Reagan brukte mye radio, er Trump en mester i å bruke sosiale medier, spesielt Twitter. Han kommer der med klare beskjeder.

Trump sier han vil bygge en mur på grensen til Mexico slik at ikke folk kan komme ulovlig inn i USA. Dette minner om det Reagan sa på 1970-tallet, at USA måtte beholde kontroll over Panama-kanalen siden USA hadde bygget denne kanalen. Den kunne ikke gis til Panama, mente Reagan. Reagan gikk mot planen til president Gerald Ford om å gi kontroll av kanalen til Panama, og Reagan slo nesten presidenten i nominasjonskampen i 1976.

Hvite menn uten utdanning

De folkene i USA som er mest glad i å høre Trump si at USA skal bli sterkere, er hvite menn som ikke har studert lenge på høgskoler og universiteter. Reagan klarte også å vinne en del støtte blant disse. Dette var viktig fordi mange arbeidere som tidligere hadde stemt på Det demokratiske partiet, stemte nå på republikanerne. Det gjorde det lettere for partiet å vinne presidentvalg.

Som Reagan, er ikke Trump den kandidaten som har mest støtte blant andre valgte politikere i partiet. Mange trodde at tidligere guvernør i Florida, Jeb Bush, skulle bli Republikanernes presidentkandidat. Da Reagan stilte til valg, var det mange i partiledelsen som heller ville ha Jebs far, George H. W. Bush. Bush ble i stedet visepresident under Reagan.

Spilte på rasemotsetninger

Som Reagan, har Trump spilt på motsetninger mellom rasene i USA. Reagan var motstander av borgerrettsloven som avskaffet raseskillet i USA i 1964, og åpnet sin valgkamp i Philadelphia i Mississippi hvor tre borgerrettsforkjempere hadde blitt drept. Trump vil vente med å ta imot nye muslimer i USA til man får bedre kontroller for å hindre terrorisme.

Jeg skal ikke hevde at Reagan eller Trump er rasister, men det er en del rasister som likte det Reagan sto for, og det Trump nå mener.

Mangler politisk erfaring

Vi skal heller ikke overdrive sammenligningen av Reagan og Trump. Reagan hadde vært guvernør i California i åtte år før han ble president. Trump har ingen politisk erfaring, men har klart å bygge seg opp som en mektig forretningsmann. Han kan mye om økonomi og forhandlinger, og derfor tror mange han kan klare å løse de økonomiske problemene USA har. Trump bruker sine egne penger på valgkampen og er ikke avhengig av pengene til andre.

Dette er det mange som setter pris på, fordi de er sinte på folk som har makt i hovedstaden Washington, D.C., både presidenten og Kongressen.

På en måte kan det være litt rart at folk er så sinte. Økonomien i USA går mye bedre nå enn da Obama overtok i 2009 midt i den verste finanskrisen. Obama sa i sin siste årlige tale om situasjonen i USA at 14 millioner nye jobber har blitt skapt siden han overtok. 18 millioner nye folk har fått helseforsikring etter den store helsereformen i 2010.

Industrijobber

Mange er likevel frustrerte. Folk som ikke har utdannelse fra universiteter og høgskoler, har ofte lav lønn og sliter med å få betalt regninger. De er sinte fordi mange industrijobber har forsvunnet til andre land, ofte i Asia eller i Mexico. De har ikke nok utdanning til å få jobber hvor de vil tjene bedre. De stoler på at Trump vil klare å ta opp kampen med Kina og andre land i Asia og få industrijobbene tilbake til USA, slik han lover i valgkampen.

Siden Trump har klart å bli en stor bedriftsleder, og de tror mange han også kan bli den sterke lederen USA trenger i en vanskelig tid.

Supertirsdagen 1. mars vil vise om Trump øker sin ledelse. Han trenger å få støtte av over halvparten av de 2470 delegatene/politikerne som skal delta på det store landsmøtet i juli. De to andre hovedkandidatene, senatorene Ted Cruz fra Texas og Marco Rubio fra Florida, kritiserte Trump hardt i den siste debatten i Texas torsdag 27. februar. Rubio sa at Trump hadde brukt folk fra Polen ulovlig til å bygge det høye Trump Tower hvor Trump bor og jobber.

En vanskelig mann å stoppe

Det blir spennende å se om Rubio eller Cruz klarer å ta innpå Trump, men det virker vanskelig å stoppe ham. Cruz er nødt til å vinne sin hjemstat Texas. Hvis han ikke gjør det, må han trekke seg. Rubio trenger også en seier, men han leder ikke i noen stater, og det kan bli lenge for ham å vente til Florida skal stemme 15. mars. Det er ikke plass til både Cruz og Rubio i kampen mot Trump. Hvis begge de unge senatorene skal kjempe videre utover våren, vil Trump mest sannsynlig være den som har flest stemmer fra delegater før landsmøtet.

Etter sommeren blir det en ny kamp mot enten tidligere utenriksminister Hillary Clinton eller senator Bernie Sanders. Det kan bli en utrolig hard kamp om å vinne 270 valgmenn. Vinneren av hver stat får i de fleste tilfeller alle valgmennene til den staten, og man trenger mer enn halvparten av valgmennene totalt for å vinne presidentvalget.

Blir det Trump som til slutt sverges inn som president 20. januar 2017?   

Powered by Labrador CMS