Lange køer foran valglokalene til tross, valgdeltakelsen fortsetter å falle, viser nye tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB).  (Foto: Berit Roald, NTB scanpix)
Lange køer foran valglokalene til tross, valgdeltakelsen fortsetter å falle, viser nye tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB). (Foto: Berit Roald, NTB scanpix)

Lavere valgdeltakelse i åtte av ti kommuner

Bare i 65 kommuner var deltakelsen ved kommunevalget høyere i år enn for fire år siden. Også på landsbasis faller valgdeltakelsen kraftig.

Valgdeltakelsen i kommunevalget var på 60 prosent på landsbasis, noe som er 4,2 prosentpoeng lavere enn for fire år siden. Den falt i åtte av ti kommuner og steg i bare 65 av landets 428 kommuner, melder Statistisk sentralbyrå (SSB).

Frammøtetallene var størst i de minste kommunene, de med under 500 stemmeberettigede.

I fylkestingsvalget var deltakelsen enda lavere, på 55,9 prosent, nedgangen fra 2011 var på 4 prosentpoeng. Årets frammøtetall er det nest laveste i fylkestingsvalgenes historie og bare så vidt over bunnoteringen på 55,6 prosent i 2003.

Alle lavest var valgdeltakelsen i Hammerfest, med 50,2 prosent, mens den var desidert høyest i Utsira, der 84,3 prosent av de stemmeberettigede gjorde borgerplikten sin.

Powered by Labrador CMS