Bare 25 prosent av de som er i risikogruppen for å få alvorlige komplikasjoner av influensa, vaksinere seg. Nå viser en spørreundersøkelse at de fleste som blir informert om at de bør vaksinere seg, gjør det. Foto: Cornelis Poppe/NTB Scanpix

Legen snakker sjelden om influensavaksine

Influensavaksinen redder mange liv. Likevel blir de som er i risikogruppa for å bli alvorlig syk sjelden anbefalt å vaksinere seg.

Bare 28 prosent av de i risikogruppa har opplevd at fastlegen eller annet helsepersonell sier til dem av de bør vaksinere seg mot influensa. Dette viser en spørreundersøkelse som Statistisk sentralbyrå gjorde etter forrige influensasesong.

De som har størst risiko for å få alvorlige komplikasjoner av influensa, og noen ganger dø av det, er fire hovedgrupper: eldre over 65 år, gravide, kronisk syke og overvektige.

I gjennomsnitt dør 900 personer i Norge årlig av influensa, ifølge Folkehelseinsituttet.

Forskning viser at sjansen for å bli smittet av influensa blir redusert med henholdsvis 80 og 70 prosent hvis en frisk voksen og et friskt barn person tar vaksinen.

Ikke først og fremst vaksineskepsis

Det har vært mye skepsis mot influensavaksiner, særlig i etterkant av utbruddet av svineinfluensa i 2009. Vaksinen som ble gitt den gang, Pandemrix, viste seg å ha en veldig sjelden, men skummel, bivirkning, nemlig narkolepsi.

Det er fortsatt relativt få i risikogruppa, bare 25 prosent, som vaksinerer seg mot influensa i Norge. Det kan handle mer om manglende informasjon enn vaksineskepsis.

65 prosent av dem som er i risikogruppa, takker nemlig ja til vaksinen hvis de får den anbefalt fra legen sin eller annet helsepersonell.

I den gruppa som ikke hadde fått anbefalt å ta vaksinen var det bare seks prosent som hadde vaksinert seg.

Helsepersonell spiller en viktig rolle

Mange vet ikke selv at de er i risikogruppa. Derfor er det svært viktig at helsepersonell drøfter med de pasientene de gjelder hva som er risikoen med å få influensa, mener seniorrådgiver Kjersti Ryland i Folkehelseinstituttet.

– Fastleger og annet helsepersonell som er i kontakt med kronisk syke pasienter spiller en viktig rolle for å få opp vaksinasjonsdekningen og på den måten beskytte flere mot alvorlige influensasykdommer og komplikasjoner, sier Rydland til fhi.no.

Det er om lag 1,5 millioner mennesker i Norge som har økt risiko for alvorlige komplikasjoner eller død som følge av influensa.

Influensasesongen har som regel en topp rundt juletider eller vinterferien og varer som oftest i 6–8 uker. Folkehelseinstituttet anbefaler at risikogrupper og helsepersonell tar vaksinen innen utgangen av november.

Powered by Labrador CMS