Vaksinen mot livmorhalskreft ble innført i Danmark i 2006. Risikoen for forstadier til kreftsykdommen er sterkt redusert.
KristianSjøgrenjournalist, videnskab.dk
Publisert
Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Fakta:
Humant papillomavirus (HPV) er den vanligste årsaken til utvikling av livmorhalskreft hos kvinner.
HPV-vaksinen Gardasil beskytter mot de fire vanligste formene for HPV i Europa. Vaksinen ble godkjent til bruk i Danmark i 2006 og har senere kommet inn i barnevaksinasjonsprogrammet.
Det finnes andre former for HPV som Gardasil ikke beskytter mot.
Kilde: Statens Serum Institut
Fakta:
Det finnes over 100 HPV-typer, og omkring 40 av dem kan smitte som kjønnssykdommer. De fleste infeksjonene er uten symptomer og forsvinner spontant.
Minst tolv HPV-typer er kreftfremkallende, og varig infeksjon med en av disse er en forutsetning for livmorhalskreft og visse andre mer sjeldne kreftformer.
I alt skyldes 70 prosent av alle tilfeller av livmorhalskreft HPV type 16 eller 18.
Dessuten forårsaker HPV kjønnsvorter, som er en ufarlig, men plagsom sykdom som kan ramme begge kjønn. Det skyldes i ni av ti tilfeller HPV type 6 eller 11.
HPV overføres først og fremst ved seksuell kontakt, og mesteparten av seksuelt aktive kvinner og menn får før eller senere en HPV-infeksjon.
Forekomsten er høyest i årene etter den seksuelle debuten, og det er ofte infeksjon med flere typer på en gang.
60–80 prosent av alle kvinner blir infisert, og da er risikoen for livmorhalskreft omkring en prosent. I Danmark finnes vel 400 tilfeller av livmorhalskreft årlig. Forekomsten har falt de siste årene, blant annet takket være et screeningprogram.
Kilde: Statens Serum Institut
Forskere fra Kræftens Bekæmpelse og Rigshospitalet i Danmark har undersøkt forekomsten av forstadier til livmorhalskreft blant danske jenter og kvinner som har blitt vaksinert med HPV-vaksinen.
For kvinner født mellom 1989 og 1999 har det vært betydelig færre tilfeller av forstadier til livmorhalskreft for vaksinerte kvinner. Det er den første studien av sitt slag på verdensplan.
Professor Susanne Krüger Kjær forteller:
– Undersøkelsen viser en reduksjon av forstadier på mellom 40 og 80 prosent. Man må anta at det også gjelder risikoen for å utvikle selve sykdommen.
Undersøkelsen er nettopp offentliggjort i det vitenskapelige tidsskriftet Journal of the National Cancer Institute.
Spesielt tilfelle
HPV-vaksinen ble godkjent til bruk i Danmark i 2006 og senere innført i det danske vaksinasjonsprogrammet.
– Det spesielle ved Danmark er at vi har vært veldig raske med å få innført HPV-vaksinen. Derfor kan vi utføre en så grundig undersøkelse så tidlig, sier Susanne Krüger Kjær.
Selv om noen forstadier til livmorhalskreft aldri utvikler seg videre, mener Susanne Krüger Kjær vaksinen vil bety en nedgang i antallet krefttilfeller.
Forsker: Selvfølgelig virker den
Professor Jan Pravsgaard Christensen fra Københavns Universitets Institutt for Internasjonal Sundhed, Immunologi og mikrobiologi er ekspert på vaksiner. Han er ikke overrasket over resultatene.
– Selvfølgelig virker den. Det ligger jo et godt grunnarbeid bak før man begynte å bruke vaksinen. Den er designet for å forhindre virusinfeksjoner, så det gjør den, sier Christensen.
Ifølge Christensen bør man også studere hvor mange av de vaksinerte som likevel har fått livmorhalskreft. Andre HPV-varianter kan nemlig ogs gi livmorhalskreft:
– Det vil jo være interessant å vite hvor god dekning vaksinen gir. Er man helt beskyttet eller ikke? spør Christensen.
Dekker ikke alle former
Annonse
– Når man vaksinerer mot HPV, beskyttes man mot fire typer virus. Det er de mest vanlige i Europa, sier hun.
Men det finnes andre typer også.
– Det interessante er om disse typene sprer seg nå som man vaksinere mot de fire vanligste typene. Det er mulig at vaksinen gir plass til de andre, sier Jan Pravsgaard Christensen.
På sikt anbefaler Christensen derfor at man gjennomfører flere slike studier. Det vil gi et bilde av om HPV-vaksinen virker på lang sikt.
Studie har PR-verdi
Jan Pravsgaard Christensen mener det er flere fordeler med slike studier.
– Det er mange kvinner som har vært bekymret for HPV-vaksinen. Slike studer forteller den positive historien, sier han.
– Det er dessverre slik at hver gang sier at noe er galt med en vaksine, kreves det 100 studier for å tilbakevise det. Denne studien er med på å fortelle det viktigste: At HPV-vaksinen redder liv, sier Christensen.