Få HPV-vaksinerte i Norge

Sammenlignet med våre naboland har svært få jenter blitt HPV-vaksinert i Norge. Forsker frykter det kan føre til flere tilfeller av livmorkreft her i landet.

Overlege Mari Nygård ved Kreftregisteret. (Foto: Kreftregisteret)
Overlege Mari Nygård ved Kreftregisteret. (Foto: Kreftregisteret)

Ifølge Nasjonalt vaksinasjonssenter (SYSVAK) ble det bare gitt om lag 100 000 doser av HPV-vaksinen Gardasil til rundt 50 000 jenter per desember 2010 i Norge.

Til sammenligning ble det gitt over 400 000 doser i Danmark og nesten 300 000 doser i Sverige.

– Det er nå dokumentert at vaksinen ikke medfører sjeldne bivirkninger, men fra politisk hold har det vært en reservert holdning med tanke på denne vaksinen og derfor ble det valgt bare å vaksinerte 12-åringer i Norge.

For eldre jenter og for gutter koster det mellom 3500 og 4000 kroner å få vaksinenen tre ganger over tid, som legene anbefaler.

– Jeg frykter at dette kan føre til flere tilfeller av behandlingstrengende forstadier og tilfeller av livmorhalskreft i fremtidens Norge, sammenlignet med våre naboland, sier overlege Mari Nygård som også er leder for gruppe for HPV-basert epidemiologisk forskning ved Kreftregisteret i Norge.

Ifølge henne ble det i Norge gjort en kosteffektivitetsanalyse om vaksineringseffekten på befolkningsnivå, og modellen viste at det mest lønnsomme var å vaksinere 12-åringer.

– Men i Danmark har de tilbudt gratis HPV-vaksine, og i Sverige har prisen vært redusert kraftig på grunn av blåreseptordning. Dermed har de fått en langt større antall av vaksinerte enn oss. Danmark, som det er nærmest å sammenligne seg med når det gjelder befolkningsantall, har gjort svært mye, forteller Nygård.

- Bra start

Til tross for dette mener hun at dekningsgraden på de 12-åringene som har fått vaksinen i Norge er en bra start. Så langt har rundt 96 000 jenter fått minst én dose av denne vaksinen i regi av barnevaksinasjonsprogrammet i Norge.

– Det gir en vaksinedekning på rundt 70-80 prosent. Til tross for dette er det bekymringsfullt at i våre naboland har en langt større andel av aldersgrupper fått vaksinen på grunn av tilleggstilbud om gratisvaksine.

– Jeg frykter at norske pasienter i fremtiden kan bli frustrert fordi deres sykdom kunne vært avverget dersom de også hadde fått tilbud om denne vaksinen. Det beste ville vært om vi kunne tilby innhentingvaksinering til jenter samt også å vaksinere gutter, slår Nygård fast.

Powered by Labrador CMS