Generalsekretær Tedros Adhanom Ghebreyesus erklærte lørdag at apekopper er en global helsekrise.
(Foto: Johanna Geron / AP/ NTB)
Første fagfellevurderte studie:
Vaksine mot apekopper kommer trolig til Norge i løpet av sommeren
WHO har erklært sykdommen som en global helsekrise. Generalsekretær Adhanom sier risikoen er størst i Europa. Den første studien kan fortelle at 98 prosent av tilfellene er blant menn som har sex med andre menn.
Lørdag 23. juli erklærte Verdens helseorganisasjon (WHO) at utbruddet av apekopper er en global helsekrise.
En ekspertgruppe satt til å gi råd til generalsekretær Tedros Adhanom omkring smittesituasjonen, ble ikke enige om de mente dette var en global helsekrise eller ei.
Adhanom, som har makten til å ta denne avgjørelsen, mente situasjonen var så alvorlig at dette nå er en såkalt «Public Health Emergency of International Concern» (PHEIC), altså en global helsekrise.
Risikovurderingen rundt apekopper er at faren er høy i Europa nå, mener Adhanom, ifølge VG.
Global helsekrise?
En global helsekrise (PHEIC) er den høyeste formen for advarsel WHO kan komme med. Det vil si at det er en trussel utenom det vanlige, som kan spre seg over landegrenser, og dermed også påkreve internasjonal handling, ifølge Deutsche Welle.
– Erklæringen gjør at WHO kan koordinere håndteringen gjennom anbefalinger til landene om hva de bør og ikke bør gjøre. Norge følger allerede disse anbefalingene. Landene må ha gode grunner for ikke å følge rådene, skriver Preben Aavitsland, overlege ved FHI, på Twitter.
Hvorfor erklæres dette?
– WHO har pekt på flere grunner til hvorfor PHEIC erklæres nå. Begrunnelsen er blant annet behov for å styrke arbeidet mot en raskt voksende epidemi med sannsynlige mørketall, skriver Elisabeth Astrup, lege ved FHI til forskning.no i en e-post.
– Blant annet for å øke oppmerksomheten om epidemien, styrke finansiering og forskning og styrke WHOs internasjonale koordinering, skriver hun.
– Videre fordi det er manglende kunnskap om smittemåter, sykdomsalvorlighet, effektivitet av smitteverntiltak, vaksinasjon og behandling, skriver Astrup.
Vaksine klar for levering
Mandag gjorde Europakommisjonen det klart at vaksinen markedsført som Imvanex i Europa, skal brukes mot apekopper. Det er danske Bavarian Nordic som produserer vaksinen.
Imvanex er i utgangspunktet en vaksine brukt til å bekjempe Variola viruset som ga kopper-sykdommen.
– Selv om vaksinen nå er godkjent til bruk mot apekopper, er den foreløpig ikke tilgjengelig i Norge, men vi forventer å motta noen doser senere i sommer, skriver Elisabeth Astrup i en epost til NTB ifølge NRK.
Godkjennelsen av vaksinen gjelder også i Norge gjennom EØS-samarbeidet. Det er imidlertid mangel på vaksinen på verdensbasis og fordelingen skjer mellom EU-landene basert på innbyggertall, ifølge NRK.
Første fagfellevurderte studie
98 prosent av tilfellene av smitte med apekopper er blant menn som har sex med menn. Dette kommer frem i den hittil første store fagfellevuderte studien på temaet, skriver NBC news.
En fagfellevurdert artikkel betyr at den er vurdert og godkjent av to eller tre upartiske, anonyme eksperter innenfor fagfeltet.
Studien, publisert i tidsskriftet New England Journal of medicine, tar for seg 528 tilfeller av viruset. De smittede var fra 16 forskjellige land. Blant de smittede hadde også 41 prosent HIV.
Forskerne bak studien skriver at de vet yngre barn og mennesker med nedsatte immunforsvar, som de med HIV, er mer utsatte for alvorlige sykdomsforløp. De vet derimot ikke om den medisinske behandlingen mot HIV kan hjelpe i møte med apekopper.
Funnene samsvarer med de tidlige rapportene fra mai i år. Da ble det rapportert om smitte i homofile og biseksuelle miljøer i Spania og Portugal. 19. mai skrev Sciencealert for eksempel at 40 nye tilfeller hadde blitt oppdaget i Lisboa og Madrid.
Ikke bare skeive menn som kan bli smittet
Det er ikke bare gjennom analsex at apekopp-viruset kan spres.
Apekopper sprer seg ved at folk er i tett kontakt med hverandre. Hvis en av personene har et apekopp-utslett kan dette være smittsomt. Da kan man smittes gjennom hudkontakt, ifølge Verdens helseorganisasjon.
De kan også fortelle at apekopper kan spre seg til overflater. Ellers friske folk kan også puste inn hudflak eller virus fra en syk persons klær, og på den måten bli infisert, ifølge WHO.
To små barn fikk på fredag påvist apekopper, ifølge Centers for Disease Control and Prevention CDC) i USA – et amerikansk barn i California og et utenlandsk spedbarn på reise i Washington D.C. Smitteveien deres er enda usikker, ifølge nyhetsstedet PBS.
Referanse:
John P. Thornhill m.fl.: Monkeypox Virus Infection in Humans across 16 Countries — April–June 2022. New England Journal of Medicine, 2022.
Vi vil gjerne høre fra deg!
TA KONTAKT HER
Har du en tilbakemelding, spørsmål, ros eller kritikk? Eller tips om noe vi bør skrive om?