Joseph Zalman Kleinman (91) overlevde holocaust-utryddelsen. Her viser han en israelsk helsearbeider hvor han vil ha satt sprøyten.
Joseph Zalman Kleinman (91) overlevde holocaust-utryddelsen. Her viser han en israelsk helsearbeider hvor han vil ha satt sprøyten.

Svært lovende vaksinering i Israel

– Dette er vanvittig gode resultater. Et mirakel, sier FHI-overlege Preben Aavitsland .

I begynnelsen av april hadde 4,7 millioner av Israels 6,5 millioner innbyggere over 16 år fått to doser med koronavaksine.

Den første omfattende analysen av hvordan vaksinen virker på en hel befolkning viser svært lovende resultater, ifølge en ny studie publisert i tidsskriftet Lancet.

Over 90 prosent beskyttelse

Beskyttelsen mot å dø en covid-19-relatert død er på over 96 prosent.

Beskyttelsen mot alvorlig sykdom og sykehusinnleggelse er på over 97 prosent, viser studien.

Studien viser også at Pfizer-vaksinen som den israelske befolkningen har fått, gir en beskyttelse på rundt 90 prosent mot smittespredning. Dette er viktig for å stanse koronasmitten i samfunnet.

Studien viser omtrent like god effekt av vaksineringen for alle aldersgrupper. Den viser også at vaksinen har svært god effekt mot det muterte britiske koronaviruset (95,3 prosent).

– Det kan jo ikke bli mye bedre enn dette her, sier Matti Sällberg, professor i biomedisin ved Karolinska institutet i Stockholm til avisa Dagens Nyheter.

Fordelene mot ulempene

Bak studien står det israelske helsedepartementet og selskapet Pfizer. Studien er basert på nasjonale helsedata som ble samlet inn fra 24. januar til 3. april.

– Dette viser at vaksine er veien ut av pandemien, punktum. Alle argumenter mot å vaksinere seg går jo rett til bunns når man ser dette, sier Sällberg.

Fordelene med å vaksinere seg er så enormt mye større enn ulempene. Dette er noe alle som er skeptiske til vaksine nå bør merke seg, mener den svenske professoren.

Beskytter mot mutant

Preben Aavitsland hos FHI i Norge er altså like begeistret over de israelske vaksineresultatene som Sällberg – og kaller altså resultatene fra en studie som ser på vaksinens effekt i en hel befolkning, for «et mirakel».

– Erfaringene fra Israel tyder på at vaksinen beskytter mot den engelske varianten, som er dominerende både der og her til lands, hvis du vaksinerer mange nok, sier Aavitsland til Dagens Medisin.

Selskapet Pfizer-BioNTech sin mRNA-vaksine fikk nødgodkjenning i Israel rett før jul. Ved årsskiftet startet massevaksinering av landets innbyggere med mål om å skape immunitet i befolkningen.

Over i Norge juni eller juli

Israel har nå så å si eliminert korona som helseproblem ved å vaksinere befolkningen fra 16 til 100 år.

– Et interessant aspekt i dette, er at de har oppnådd dette uten å ha vaksinert barn.

– Det kan bli et viktig poeng i debatten fremover, om hvorvidt barn skal inkluderes i vaksinasjonsprogrammet. Erfaringene fra Israel tyder på at det ikke er noe poeng, sier FHI-overlegen.

Aavitsland peker på at Israel ligger et par måneder foran oss i vaksineringen og at resultatene derfra viser hva vi har i vente.

Han mener at det meste av epidemien vil kunne være over i Norge i juni eller juli.

Vi vil gjerne høre fra deg!

TA KONTAKT HER
Har du en tilbakemelding, spørsmål, ros eller kritikk? Eller tips om noe vi bør skrive om?

Powered by Labrador CMS