Ledende virusforsker feier tvilen til side. Alle eldre over 65 år bør vaksinere seg mot influensa, ifølge en ny undersøkelse.
Asbjørn MølgaardSørensenjournalist, videnskab.dk
Publisert
Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Fakta
90 prosent av alle influensarelaterte dødsfall skjer i den eldre befolkningen.
Risikogruppene inkluderer: Personer over 65 år, diabetikere, gravide og personer med hjerte- eller lungesykdommer.
Vaksinen har en god effekt på 70–80 prosent av de yngre voksne, og effekten faller langsomt med alderen. Den har fremdeles god effekt på eldre, ifølge Allan Randrup Thomsen og Albert Oberhaus.
Det tar ifølge danske helsemyndigheter 2–3 uker før vaksinen beskytter fullt ut mot smitte, så derfor bør man være ute i god tid. De gratis vaksinasjonene tilbys fra oktober måned.
Det er ingen gode grunner til å unngå vaksinasjon mot influensa hvis man er over 65 år gammel. Det er beskjeden fra den verdenskjente virus-eksperten Albert Osterhaus, som nettopp har utgitt en ny studie om temaet.
– Eldre mennesker kan bli hardt rammet av influensa. Vaksinen reduserer risikoen for sykdom og sparer mange liv, sier Osterhaus, som i internasjonale medier er kjent som Mr. Flu.
I 2010 utga den uavhengige internasjonale organisasjonen Cochrane en gjennomgang av 75 tidligere studier. De kunne ikke finne noen klar effekt av vaksinen.
– I Cochrane-studien ble vanlig forkjølelse og andre sykdommer også tatt med. Hvis man ser spesifikt på influensa, blir effekten tydelig, sier Osterhaus.
Ny studie basert på gamle data
Den nye studien er publisert i tidsskriftet Vaccine. Den er basert på de samme dataene som Cochrane-analysen fra 2010.
– Den gamle studien ble misforstått. Det var tatt med mange kriterier som ikke var relevante for influensavaksinen. Derfor gjennomførte kollegene mine og jeg, etter invitasjon fra Cochrane, en ny studie, sier Osterhaus.
Han forklarer at eldre mennesker har svakere immunsystem, noe som også gjør at vaksinen virker dårligere, men at de likevel bør vaksinere seg.
Kan man endre på andres studier?
– Det gir god mening, det Albert Osterhaus har gjort, sier Allan Randrup Thomsen, som er virusforsker ved Institut for International Sundhed, Immunologi og Mikrobiologi ved Københavns Universitet.
– Det var mange, også forskere, som misforsto konklusjonen i den Cochrane-studien. Den inneholdt mange data som var puttet ned i én stor kasse. Man skilte ikke ut det som var relevant for vaksinens effekt. Forskerne bak er statistikere, og derfor har de ikke den nødvendige faglige innsikten til å oppdage slike ting, forklarer han.
Hovedforfatteren av den gamle studien sier han er litt overrasket over at det er gjennomført en ny, men resultatene var ikke noe han ville ta stilling til.
– Det må være opp til noen andre å bestemme om eldre mennesker bør vaksineres. Det er ikke området mitt å bedømme den slags. Vi forsøker bare å samle inn data som kan gi en større innsikt, sier Tom Jefferson, som er statistiker ved den internasjonale organisasjonen The Cochrane Collaboration.
Vaksinasjon – god idé eller bare gode penger?
Albert Osterhaus er en av verdens mest anerkjente virusforskere, men i noen kretser er han også beryktet. I 2009 ble han nemlig anklaget for å overdrive trusselen fra svineinfluensa på bakgrunn av personlige økonomiske interesser.
Hjemlandet hans, Nederland, kjøpte inn en stor mengde vaksiner det året, og det kom frem at Osterhaus hadde en aksjeandel på 9,8 prosent i medisinfirmaet ViroClinics B.V.
Allan Randrup Thomsen mener imidlertid ikke at det er grunn til å tro på at Osterhaus' anbefalinger utføres på bakgrunn av økonomiske interesser.
– Jeg tror ikke han tjener så mye på å si det han gjør. Så vidt jeg kan se, er det all mulig god grunn til å la seg vaksinere, sier han.
Annonse
– Når man er over 65 år, kan man ha mange helseproblemer som plutselig gir utslag hvis man rammes av en influensa, advarer Thomsen.
Ufarlig og gratis
Danmark har allerede valgt å kjøpe inn influensavaksiner, og de tilbys gratis til dem som befinner seg i risikogruppene. Myndighetene anbefaler også at alle eldre over 65 år blir vaksinert.
Ifølge Allan Randrup Thomsen er det ingen helsemessige grunner til å la være å bli vaksinert. Vaksinen er nemlig «død» og kan ikke selv forårsake sykdom.
– Det finnes både «levende» og «døde» vaksiner. Den levende er en mild utgave av en sykdom, og har man et svekket immunsystem, så kan den dele seg i kroppen. I den «døde» vaksinen er sykdommen derimot splittet opp, slik at den ikke kan dele seg, sier han.
Det er imidlertid enkelte personer som bør unngå vaksinen.
– Vaksinen er oppformert i egg, og derfor bør ikke eggallergikere la seg vaksinere, sier Thomsen.
Forskere forutsier en ny vaksine hvert år
Influensa er et virus som endrer seg hele tiden. Derfor må forskerne forsøke å forutsi hvilken influensatype som vil ramme neste gang.
– Forskerne bruker en rekke systemer for å overvåke hvor mye influensa som er i omløp og hvilke typer det dreier seg om. Om sommeren ser man på hva som skjer i land på den sørlige halvkulen, og så forsøker man å forutsi hva som vil skje hos oss, sier Thomsen.
Når man har funnet ut hvilke varianter som er på fremmarsj, velger man ut to–tre varianter til den årlige vaksinen, forklarer han.
Han nevner at forskerne er flinke til å forutsi hvilken influensa som kommer, men at de likevel kan bomme noen år.
Annonse
Vaksinene er gode, men de kan bli bedre
Selv om Albert Oberhaus mener at vaksinen har en god effekt, tror han den kan bli bedre i fremtiden.
– Det er det vi arbeider med. Effekten er på 60–70 prosent hos brukerne, men den kan kanskje økes til 80–90 prosent, sier Osterhaus.