Annonse

Været i havet kan varsles i Oslofjorden

Også i havet er det høy- og lavtrykk, strømmer og temperaturer. Nå varsles havværet helt inn i fjordene våre.

Publisert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Nå kan havværet – strøm, temperatur og saltinnhold – varsles helt inn i Oslofjorden. Her er Nesoddbåten på vei fra Aker Brygge til Nesoddtangen. (Foto: Espen Bratlie / Samfoto)

Havet har vær – akkurat som atmosfæren har vær.

I havet er det også høytrykk og lavtrykk, strømmer og temperaturer. 

Høy vannstand på grunn av stormflo er kanskje det mest alvorlige problemet havværet kan skape for folk og bygninger langs kysten. For eksempel når Bryggen i Bergen blir stående under vann.

Da lasteskipet Full City gikk på grunn utenfor Langesund sommeren 2009, kunne arbeidet med å stanse forurensingen blitt mer effektivt om myndighetene hadde visst mer om hvor oljen kom til å drive. Det samme da lasteskipet Godafoss gikk på grunn ved Hvaler i 2011.

Slik kan strømstyrken nå varsles lengst inn i Oslofjorden. Her er oppløsningen 800 meter. (Foto: (Meteorologisk institutt))

Helt inn til Rådhuskaia

For halvannet år siden kom den nye superdatamaskinen Vilje på plass ved NTNU i Trondheim. Det er den som nå gjør det mulig å varsle havværet langs norskekysten mye mer detaljert enn før.

I tillegg har forskere ved Meteorologisk institutt, Havforskningsinstituttet og NIVA sammen utviklet kystmodellen NorKyst-800.

I Oslofjorden stoppet havmodellene tidligere ved Moss.

Nå kan havforskerne varsle vannstand, strøm, temperatur og saltholdighet helt fram til Rådhuskaia i Oslo.

Havmodellen som ligger til grunn for havvarslet hadde for få år siden en oppløsning på 4 kilometer. Takket være Vilje-superdatamaskinen og NorKyst-800 er rutemønsteret i havmodellen nå så finmasket at rutene er på 800 meter – og dermed er varslene brakt helt inn til kysten vår.

Så grovmasket var varslet av strømstyrke i Oslofjorden tidligere. Her er oppløsningen 4 kilometer. (Foto: (Meteorologisk institutt))

Værvarslene for atmosfæren på Yr.no baserer seg til sammenligning på en oppløsning på 2,5 kilometer.

Været i havet

– I dag ville vi kunnet forutsi mye bedre i hvilken retning oljeutslippet fra ulykker som Full City eller Godafoss kom til å drive, enn hva vi kunne i 2009 og 2011, sier Nils Melsom Kristensen, oseanograf ved Meteorologisk institutt.

Varslingen av været i havet er gratis tilgjengelig for alle.

Varslet finner du her på Yr.no, foreløpig i en oppløsning på 4 km.

Tredagers-varslene for havværet langs norskekysten utarbeides nå på Vilje en gang hvert døgn. Regnekraften som brukes er 768 prosessorer, omtrent som om like mange PC-er skulle ha regnet sammen, og datakjøringen tar en times tid hver dag.

Brukes av mange

Forskningsprosjektet NorKyst800 og superdatamaskinen Vilje gir sammen resultater som kan brukes av mange.

Nils Melsom Kristensen er oseanograf og forsker ved Meteorologisk institutt. (Foto: privat)

Strøm kan spre lakselus over store avstander og forsøk på å begrense lusespredningen blir enklere med bedre kunnskap om kyststrømmer.

Også skadelige alger i havet kan nå følges bedre.

Når Veivesenet eller entreprenørselskaper skal bygge broer eller legge havkabler, bruker de den nye kunnskapen om strømmer langs kysten vår.

Offshorenæringen er nok en bruker.

– Vi ser at bruken og etterspørselen av havvarsler har økt sterkt etter at vi klarte å bringe varslene helt inn til kysten og inn i fjordene, forteller Nils Melsom Kristensen.
 

Powered by Labrador CMS