Får du himmelen i hodet?

Plager det ustabile sommerværet deg? For migrenepasienter kan det være ekstra ille. Det viser seg nemlig at værforhold kan utløse anfall.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Migrene er en folkesykdom som kan gi store plager for den enkelte. Man regner med at så mange som 10 prosent av befolkningen lider av migrene i en eller annen form.

Den visstnok grundigste undersøkelsen til nå om samspillet mellom hodepine og værforhold er utført ved Stamford University av Dr. Patricia B. Prince med flere. Konklusjonen var at 51 prosent av pasientene med hodepine ble påvirket av værforhold. Det var riktignok enda flere som trodde at de ble påvirket av været enn de som faktisk ble det.

Endringer i temperatur, fuktighet og trykk

Det som påvirket migrenepasienter mest var en kombinasjon av temperatur- og fuktighetsforandringer. Dernest kom større værforandringer i løpet av en dag eller to. Den tredje viktigste påvirkningen kom fra høyt eller lavt lufttrykk.

- Det å kartlegge faktorer som utløser migrene er viktig, sier Dr. Prince. Det gjør at man kan unngå disse utløsende faktorene eller ta medisiner så tidlig at plagene blir kraftig redusert.

Denne studien slår fast at det er en sammenheng mellom værforhold og migrene, på samme måte som det tidligere er vist en sammenheng mellom vær og skjelett- eller leddproblemer.

'Migrene er av de ting som kan bedres med alderen. (Foto: Rune Petter Ness, NTNU )'
"Migrene er av de ting som kan bedres med alderen. (Foto: Rune Petter Ness, NTNU )"

Migrene kan utløses av mange faktorer

Fra tidligere kjenner man mange faktorer som kan utløse migreneanfall. Det kan være uregelmessig livsstil og søvnmønster, misbruk av alkohol, eller psykiske og fysiske belastninger. For noen kan anfall utløses av hva de spiser eller drikker. Kvinner er mest utsatt rundt menstruasjonen.

Migrene er en hodepine som kommer i anfall. I begynnelsen sitter den gjerne i den ene halvdelen av hodet, men den sprer seg ofte til hele hodet. Den kan følges av kvalme eller brekninger.

Årsakene til migrene er ikke kjent, selv om det ofte finnes en arvelig faktor. Betydningen av allergiske faktorer har vært diskutert. Tilstrekkelig søvn, mosjon og regelmessig liv kan dempe plagene. Det finnes medisiner både for å forebygge og lindre tilstanden.

Referanse:

Patricia B. Prince MD m fl.;The Effect of Weather on Headache (må kjøpes), Headache: The Journal of Head and Face Pain Vol. 44 Issue 6 Page 596 June 2004

Lenker:

AlphaGalileo: New Data Reveals Weather Can Trigger a Migraine

Migrene

Migraine

forskning.no: Kjenner det på gikta

Powered by Labrador CMS