Ben David Normann vant Forsker Grand Prix 2018

NOTIS FRA UIT NORGES ARKTISKE UNIVERSITET

Svart materie og universets oppstandelse var temaet som tok både juryen og publikum med storm lørdag kveld. Ben David Nordmann fra Universitetet i Stavanger ble kåret til Norges beste forskningsformidler 2018.

Forsker Grand Prix

Forsker Grand Prix er en del av Forskningsdagene, som er en forskningsfestival i regi av Forskningsrådet. Fem delfinaler i Oslo, Trondheim, Stavanger, Bergen og Tromsø har kåret sine to beste deltakere, og sender dem nå til den nasjonale finalen i Tromsø. Her kåres landets beste forskningsformidler. Det er tre fagdommere og publikum som gjennom sine stemmer bestemmer resultatet.

Han vant med foredraget «Hva i all verdensrommet», som omhandlet at universet utvider seg – men at forskerne har ikke peiling på hvorfor – eller hvordan.

Normann jobber i sin forskning med å vise at samme hvordan universet så ut da det var lite, og samme hvordan det vokste til dagens størrelse, så måtte det utvikle seg til det universet vi har i dag. Greier han det, da har han også greid å forklare hvorfor universet ser ut som det gjør.

– Jeg gratulerer Ben David Normann med seieren i Forsker Grand Prix 2018! Det er imponerende å formulere fire års forskning kort og lettfattelig på fire minutter, slik alle de ti deltakerne i årets Forsker Grand Prix har gjort. For at samfunnets investeringer i forskning skal gi avkastning, må forskningsresultater nå frem til de som skal bruke den. Deltakerne går foran som gode eksempler på hvordan forskning kan forklares slik at alle forstår. Forsker Grand Prix bidrar til at unge forskere blir mer synlige, både som forskere og formidler. I tillegg får de som er med verdifull trening i formidling og jeg vil oppfordre enda flere til å delta i denne spennende konkurransen fremover, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø.

Les hele saken og se flere bilder på uit.no/nyheter