Nyoppdaget solsystem ligner vårt eget

Astronomer har oppdaget minst fem fremmede planeter – og kanskje to til – i et solsystem som har flere likheter med vårt eget.

Publisert
Astronomer har oppdaget et nytt solsystem omkring den sollignende stjernen HD 10180. (Foto: ESO)
Astronomer har oppdaget et nytt solsystem omkring den sollignende stjernen HD 10180. (Foto: ESO)

Astronomer har oppdaget et planetsystem som inneholder minst fem planeter, som kretser om den sollignende stjernen HD 10180.

Det forteller ESO i en pressemelding.

Forskerne har muligens funnet to planeter til i det nye systemet. Den ene har den laveste massen som noensinne er oppdaget, nemlig bare 1,4 ganger jordens masse.

Hvis oppdagelsen blir bekreftet, kan det bli den største samlingen av fremmede planeter som noensinne er observert omkring en enkelt stjerne.

Ifølge astronomene ved European Southern Observatory befinner planetene og den sollignende stjernen HD 10180 seg 127 lysår fra jorden. Det er et av bare femten planetsystemer vi kjenner til med mer enn tre planeter.

Ny æra

– Det vi har funnet, er høyst sannsynlig det systemet med flest planeter som er oppdaget så langt, sier astronom Christophe Lovis, som sto i spissen for oppdagelsen.

– Dette bemerkelsesverdige funnet understreker også at vi nå går inn i en ny æra i eksoplanetforskningen: Studiet av komplekse planetsystemer og ikke bare av enkelte planeter.

– Studier av planetbevegelser i det nye systemet kaster lys over det kompliserte tyngdekraftforholdet mellom de ulike planetene og gir oss innblikk i systemets langsiktige utvikling, sier Lovis.

HARPS

Astronomene brukte det spesielle HARPS-spektograf-instrumentet på ett 3,6 meter stort teleskop ved European Southern Observatory i La Silla i Chile.

Instrumentet kan måle en stjernes bevegelse («wobble») forårsaket av tyngdekraften fra planetene som går i bane rundt den.

___________________

© videnskab.dk. Oversatt av Lars Nygård for forskning.no