Knipser monsterstjerner

Romteleskopet Hubble har tatt bilder av to av de mest massive stjernene i galaksen. Disse stjernene lyser så intenst at de kommer til å dø unge.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

"Monsterstjernene: WR 25 i midten, Tr16-144 over og til venstre for WR 25. (Foto: NASA)"
"Monsterstjernene: WR 25 i midten, Tr16-144 over og til venstre for WR 25. (Foto: NASA)"

De to superstjernene ligger 7500 lysår unna, i stjernetåken Carina. De er både gigantiske og gir fra seg enorme mengder hete og lys.

Lyset fra dem er så intenst at det meste ligger i den ultrafiolette delen av spekteret og ser blått ut for våre øyne.

Monsterstjernene brenner så hett at de bruker opp hydrogenet sitt mye raskere enn andre typer stjerner. Derfor vil de leve raskt og dø unge.

"De tre stjernene i Tr16-144. Den store lysende prikken i midten er egentlig to stjerner. (Foto: NASA)"
"De tre stjernene i Tr16-144. Den store lysende prikken i midten er egentlig to stjerner. (Foto: NASA)"

50 000 grader varmt

Den mest lyssterke av de to nylig fotograferte kjempene er WR 25. (Se bilde øverst i artikkelen. WR 25 sitter omtrent midt på bildet). For to år siden oppdaget forskerne at WR 25 egentlig består av to stjerner som går i bane rundt hverandre.

Den ene stjernen er en såkalt Wolf Rayet-stjerne, en sjelden type kjempemessige stjerner med en intens solvind. Temperaturen i disse stjernene kan ligge mellom 25 000 og 50 000 grader celsius.

Wolf Rayet-stjernen i WR 25 har kanskje så mye som 50 ganger massen til vår egen sol. Men solvinden er så intens at stjernen mister enorme mengder masse hvert år. De ytterste og mest hydrogenrike lagene har allerede forsvunnet ut i rommet.

Den andre stjernen i WR 25 er en mer alminnelig stjerne som er rundt halvparten så massiv som Wolf Rayet-stjernen. Den bruker cirka 208 dager på å gå rundt sin intense partner.

Egentlig tre

Den andre andre giganten som Hubble har studert er Tr16-244. (Se bilde øverst i artikkelen.) Tr 16-244 ligger over og til venstre for WR 25 på bildet.

"Området som de to gigantene befinner seg i er fylt med gass og støv. (Foto: NASA)"
"Området som de to gigantene befinner seg i er fylt med gass og støv. (Foto: NASA)"

Stjernen direkte til venstre for WR 25 er en stjerne med ordinær masse som ikke ligger i stjernetåken Carina, men er mye nærmere jorda.

Hubbles nye observasjoner har avslørt at Tr16-244 egentlig består av tre stjerner. To av disse stjernene er så nær hverandre at de ser ut som ett og samme objekt. (Se bilde nummer to.)

Den tredje stjernen i systemet er så langt borte fra de andre at den bruker ti tusener eller kanskje hundre tusener av år på å sirkle dem.

Næring til nye stjerner

Dobbel- og trippelstjerner som i WR 25 og Tr16-144 er så massive, og avstanden mellom dem så kort, at det er ekstra utfordrende å analysere egenskapene deres. Men det lar seg altså gjøre.

Nabolaget til WR 25 og Tr16-244 er hjem til mange andre store stjerner. Stjernetåken Carina har nemlig flere ultramassive stjerner. Den mest berømte av disse er Eta Carinae, som er den mest lyssterke stjernen funnet så langt.

Stjernetåken formelig koker av aktiviteten til de kjempemessige og intense stjernene. Derfor er Carina Nebula fylt med gass og støv og har gigantiske strukturer skapt av den sterke strålingen fra sine innbyggere.

"Stjernetåken Carina. (Foto: NASA)"
"Stjernetåken Carina. (Foto: NASA)"

Forskerne antar at stjernene i WR 25 og Tr16-144 er opphavet til en slik struktur, en bølge av materiale som holder på å bevege seg bort fra stjernetåken. Der gir stoffet fra gigantstjernene næring til nye stjerner som holder på å dannes.

 

 

 

 

Powered by Labrador CMS