Astrologi - R.I.P.

I ferd med å ringe din private astrolog for dagens råd? Glem det. Stjernetyding funker ikke og her er bevisene.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

De opptar hundrevis av hyllemeter i landets bokhandlere, er obligatoriske i et hvert kvinnemagasin og insisterer dessuten på at jeg er langsint, hjemmekjær og forferdelig glad i rokokkomøbler.

Horoskopenes plass i livene våre er ikke bare ufortjent stor, men i det hele tatt ufortjent. Resultatene fra historiens grundigste studie bekrefter nemlig at astrologi er reinhekla pølsevev, melder the Telegraph.

2000 fisker

Kan førselstidspunktet påvirke livene våre? Det var dette spørsmålet man ønsket å besvare da 2 000 nyfødte ble registrert, tidlig i mars 1958. De fleste barna kom til verden med bare minutters mellomrom og forskere har fulgt dem helt fram til i dag.

Nå har den tidligere astrologen Geoffrey Dean og psykologen Ivan Kelly fra University of Saskatchewan undersøkt hva dataene kan fortelle oss om astrologi.

Ingen sammenheng

I følge astrologene avgjør solens, månens og stjernenes posisjon i fødselsøyeblikket mange av evnene og personlighetstrekkene våre. Det betyr at de 2 000 jevnaldrende (som for øvrig var født i fiskene, for den som lurer) burde bli temmelig like.

Det var de imidlertid ikke. Forskerne sammenlignet 110 karaktertrekk, fra yrke og sivilstatus til sinnsro og evner i kunst, sport og matematikk, og det fantes ikke en eneste indikasjon på at tidstvillingene var mer like hverandre enn andre, tilfeldig valgte mennesker.

- Astrologien har kommet til kort i hundrevis av studier, sier Dean. Likevel reflekteres dette overhodet ikke i astrologibøkene, som dermed må betegnes som lureri. Dean tror han topper astrologenes hatliste for tiden, fordi han blir ansett som overløper.

Rene gjett

De to forskerne kikket også på resultatene av 40 studier hvor ikke mindre enn 700 astrologer hadde laget personlighetsprofiler ved hjelp av stjerner og planeter. Det viste seg imidlertid at stjernetyderne var fullstendig i tåka. Profilene ble aldri bedre enn rene gjettninger, selv når stjernekikkerne hadde all informasjon de ønsket seg og var sikre på at de hadde gjort en god jobb.

Kort sagt er det altså like sikkert, og mye billigere, å finne opp spådommene selv. (I samme slengen slipper man å slåss mot personlighetstrekk man ikke har og rokokkosofaer man ikke liker.) Men betyr dette at hyllemeter og spalteplass endelig blir frigjort, til fordel for mer troverdig stoff? Neppe.

Referanse:

G. Dean, I. W. Kelly, Is Astrology Relevant to Consciousness and Psi? Journal of Consciousness Studies, 10, No. 6-7, 2003, pp. 175-198

Lenker:

Journal of Consciousness Studies: “Is Astrology Relevant to Consciousness and Psi?”: http://www.imprint.co.uk/pdf/Dean.pdf

The Telegraph: Astrologers fail to predict proof they are wrong

Powered by Labrador CMS