James Webb-teleskopet begynner å ta form. Du kan se et ubeskjært bilde i bunn av saken. (Foto: NASA/Chris Gunn)
James Webb-teleskopet begynner å ta form. Du kan se et ubeskjært bilde i bunn av saken. (Foto: NASA/Chris Gunn)

Verdens største romteleskop-speil er nesten ferdig

James Webb-teleskopet skal skytes opp om to år, hvis alt går etter planen.

NASA har nå sluppet bilder av speilet som skal sitte i James Webb-teleskopet, som kommer til å bli Hubbles arvtager.

Hubble-teleskopet har gått i bane rundt jorden siden 1990, og har gitt oss noen av de flotteste og viktigste bildene av verdensrommet til nå.

I 2018 skal det neste, store romteleskopet skytes opp hvis alt går etter planen. Dette er James Webb-teleskopet (JWT), som nå settes sammen ved Goddard Space Center i Maryland i USA.

Det har vært på tegnebordet siden 1996, men nå begynner konstruksjonen å bli ferdig.

Teleskopspeilet

Speilet består av 18 mindre speil som sitter sammen. Det store speilet kommer til å bli det største som noen gang har blitt sendt ut i verdensrommet, og det samler fem ganger mer lys enn Hubble, som du kan lese mer om her.

Mer lys inn betyr også klarere og bedre bilder, men JWT skal hovedsakelig brukes til å se på infrarødt (IR) lys. IR-lys blir ikke stoppet av støv i verdensrommet, så JWT skal kunne se lengre ut enn før.

Speildelene er laget av beryllium og hver av dem veier rundt 20 kg. De er på størrelse med et stuebord, skriver NASA på sin hjemmeside. Speilene har et gull-lag som skal reflektere IR-lys bedre.

Kan brettes sammen

Selve teleskopet er altfor stort til å bli sendt opp sånn som det er på bildet. Hele speilet kan foldes sammen før det pakkes inn i raketten, for så å foldes ut når det er framme.

Hele teleskopet skal også pakkes sammen, og du kan se hvordan det skal se ut i videoen under. De store seilene under speilet er et solskjold som skal holde teleskopet kaldt og blokkere forstyrrende lys.

Teleskopet skal også sendes mye lengre ut enn Hubble. Mens Hubble har gått i en såkalt lav jordbane, rundt 500 kilometer over jorden, skal JWT ut forbi månen.

Når teleskopet er lengst unna vil det være 1,5 millioner kilometer fra jorden.

Hele teleskopet ser ganske skjørt ut, og det er sikkert mange NASA-ingeniører som kommer til å ha hjertet i halsen når det skal skytes opp fra ESAs base i Fransk Guyana.

Oppskytningen skal skje en gang i 2018, men prosjektet har allerede blitt utsatt mange ganger. I 2010 ble det anslått at det skulle skytes opp i 2015/2016, ifølge wikipedia-siden. 

 (Foto: NASA/Chris Gunn)
(Foto: NASA/Chris Gunn)

 

Powered by Labrador CMS