Kjempesolformørkelse i Asia

Dette århundrets mest langvarige solformørkelse finner sted natt til onsdag norsk tid. Millioner av mennesker i Asia vil se sola forsvinne i over fem minutter.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Kartet viser hvordan solformørkelsen beveger seg over jordkloden, tidlig den 22. juli 2009. (Foto: NASA)

Folk i deler av Asia har noe spektakulært i vente. Ei stripe av total solformørkelse vil rase gjennom India, Nepal, Bangladesh, Bhutan, Burma og Kina, før den fortsetter utover i Stillehavet, ifølge nettsidene til NASA.

Totaliteten – altså området og tida hvor månen skygger for hele solskiva – starter i havet vest for India klokka 02.53, norsk tid, opplyser nettstedet Bang i rommet, drevet av astronom Knut Jørgen Røed Ødegaard.

Det hele slutter langt ute i Stillehavet nesten tre og en halv time senere, klokka 06.18. Da har månens helskygge tilbakelagt 15 150 kilometer langs jordas overflate.

Spesielt langvarlig

Ifølge Bang i rommet er nettopp denne formørkelsen spesiell, fordi den totale solformørkelsen på det meste varer i hele seks minutter og 39 sekunder på samme sted. Denne tidsrekorden vil ikke bli brutt før i juni 2132.

Årsaken til dette er at månen befinner seg spesielt nær jorda under solformørkelsen. Da blir skyggen ekstra stor. I tillegg beveger skyggen seg litt saktere over jordoverflaten enn normalt, skriver Bang i rommet.

Men formørkelsen varer ikke like lenge på alle steder gjennom løypa.

Lengst utenfor Japan

De 1,8 millionene innbyggere i den indiske byen Indore får total solformørkelse i tre minutter og fem sekunder. I den kinesiske byen Hangzhou varer det i fem minutter og 19 sekunder.

Solformørkelse 1. august 2008 (Foto: Arne Danielsen/astronomi.no)

Den som vil ha med seg den maksimale tida på over seks og et halvt minutt, må imidlertid reise ut i Stillehavet sør for Japan.

Siden formørkelsen denne gangen beveger seg over store landområder med til dels tett befolkning, vil nok millioner få oppleve det spektakulære himmelfenomenet. Og enda flere vil kunne observere at månen dekker deler av solskiva, ved å kikke på sola igjennom solformørkelsesbriller.

Delvis formørkelse kan ses over et mye bredere område som inkluderer mesteparten av Øst-Asia, Indonesia og Stillehavet, skriver Astronomiåret 2009.

Her i Norge, vil det derimot ikke synes så mye som et snev av formørkelse. Det betyr imidlertid ikke at ingen nordmenn blir vitne til begivenheten.

Formørkelsesturister

Tusenvis av astronomiturister fra Europa reiser til Asia for å se solformørkelsen. Bare den lille byen Taregna i India skal ta imot rundt 20 000 himmeltittere, melder BBC.

Og på en 900 meter høy topp i nærheten av i Hangzhou i Kina, vil blant andre 150 nordmenn samle seg for å oppleve det astronomiske fenomenet. De er med på en egen solformørkelsestur, arrangert av entusiasten Ødegaard.

Knut Jørgen Røed Ødegaard prøvekjører utstyret på veistripa rundt et vannmagasin oppe på en 900 meter høy topp i Kina. Her skal han og 150 andre nordmenn samles om morgenen 22. juli. De har fått plass blant 6000 mennesker fra hele verden som skal se solformørkelsen herfra. (Foto: Knut Jørgen Røed Ødegaard)

Nettstedet Bang i rommet lover også å legge ut bilder og videosnutter så snart som mulig etter hendelsen.

Norsk Astronomisk Selskap (NAS) og Astrofysisk Institutt lover også å legge ut bilder i form av en webcast på astronomi.no. De regner med at de første bildene kommer ut 2-3 timer etter selve solformørkelsen, altså onsdag morgen mellom klokka seks og sju.

Lenker:

Bang i rommet: Århundrets solformørkelse

NASA: Total solar eclipse of 2009 July 22

Astronomiåret 2009: Total solformørkelse i Kina 22. juli: Info og webcast

BBC: Eclipse fever in Indian village

Astronomi.no: Store astronomiske begivenheter

Powered by Labrador CMS