Etter å ha ligget ganske stille etter heliumlekkasjen i høst, er datoen nå satt for et nytt forsøk på å snurre i gang partikkelakseleratoren Large Hadron Collider ved CERN.
Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Egentlig opererte forskerne med et mål om å starte opp Large Hadron Collider (LHC) allerede i juli 2009, men etter en workshop i den franske alpebyen Chamonix i helgen, ble de enige om at det var mer realistisk å beregne gjenopplivningen til sent i september.
Da vil de hårstråtynne partikkelstrålende bli sendt ut i bane hver sin vei i den enorme akseleratoren, og verden kan vente seg at forskerne vil prøve å kollidere strålene en gang sent i oktober 2009.
Både forskere og andre interesserte satt i euforisk spenning da LCH brummet i gang tidlig i høst, men etter bare ni dager ødela en heliumlekkasje moroa på CERN, og den planlagte partikkelkollisjonen ble satt på vent.
Fiksing og forberedelser
De ørsmå partiklene suser 11 000 ganger gjennom den 27 kilometer lange tunnelen i løpet av ett sekund. Det tilsvarer avstanden fram og tilbake til Neptun i løpet av ti timer.
For å forsikre seg om at feil ikke skal oppstå denne gangen, arbeider teamene på CERN nå med et system for å forsterke blant annet strømlederen og magnetskjøtene til akseleratoren.
De lager dessuten flere nye klaffer som skal lette på trykke til den kompliserte kjempen. Bare en ørliten feilberegning under forberedelsene vil kunne stoppe forsøket nok en gang.
Det nye beskyttelsessystemet måler også den elektriske spenningen i akseleratorens kabelskjøter, og skal derfor være mye mer finpusset og følsomt en de man hadde 19. september i fjor, da heliumlekkasjen skjedde, i følge pressemeldingen fra CERN.
Resultater i 2010
Etter gjenopplivingen skal Large Hadron Collider etter planen få hvile en perioden rundt juletider 2009. Partikkelakseleratoren skal vekkes på nyåret 2010, og skal da kjøre i ett år fram til høsten det samme året.
Da vil forskerne kunne komme med resultatene fra de fysiske analysene de har gjort av det gedigne eksperimentet.
På det tidspunktet vil det også være klart for en mulig kollisjon av elektrisk ladde ioner i akseleratoren, i følge pressemeldingen.
I de første forsøkene vil det bare bli sendt ut såkalte hadroner - en samlebetegnelse på partikler som er bygget opp av kvarker, for eksempel protoner.