Ulønnsomme kvinner?

Kvinner og ansatte i styrer gjør bedriftene mindre lønnsomme, mens eiere og profesjonelle styremedlemmer er bra, viser en ny forskningsrapport.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Studien, som er utarbeidet av professor Øyvind Bøhren ved Handelshøyskolen BI og R. Øystein Strøm ved Høgskolen i Østfold, viser at det er en negativ sammenheng mellom kvinneandel og verdiskapning, skriver Dagens Næringsliv.

En annen konklusjon er at selskaper med ansatterepresentanter i styrene har lavere lønnsomhet enn andre selskaper. Personer med mange styreverv, såkalte styregrossister er verdiskapende for selskapene og styrer med medlemmer som er uavhengig av eierne og daglig leder har lavere lønnsomhet enn andre.

BI-professoren er usikker på hvorfor styrer med høy kvinneandel gir lavere lønnsomhet.

- Kanskje et kvinnedominert styre er like bra som et mannsdominert. Det er mangfoldet som ser ut til å være problemet. Det kan være fint for gode diskusjoner, men det er ikke sikkert at det er bra i forhold til å fatte gode beslutninger for selskapet, sier Bøhren til Dagens Næringsliv.

Studien omfatter alle børsnoterte selskaper fra 1989 til 2002 og resultatene presenteres på den nasjonale styredagen på BI torsdag.

Powered by Labrador CMS