Ulike mennesker får ulikt resultat av den samme treningen, grunnet genene deres.

Genene dine påvirker hvor godt resultat du får av trening

De fulgte det samme treningsprogrammet i flere uker, men fikk helt ulike resultater. Det viser seg at mye kan forklares av genetikken vår.

72 prosent av resultatene fra styrketrening skyldtes genetikk, ifølge en ny studie i tidsskriftet PLOS One. Forskerne peker på 13 gener som påvirker hvilke resultater du får av ulike typer trening.

Rundt 3.000 voksne deltakere fulgte samme treningsprogram i flere uker. Alle ble bedre trent, men i varierende grad. Deltakerne hadde ulikt kosthold og noen av dem hadde skader. Forskerne mener likevel at mye av forskjellene i resultat skyldes noe helt annet. Nemlig gener.

Deltakerne ble testet på muskelstyrke, kondisjonstrening, og eksplosive øvelser med høy intensitet over kort tid, såkalt anaerob trening.

Bedringen de fikk fra styrketrening var altså i stor grad avhengig av genene deres. For kondisjonstrening påvirket genene 44 prosent av resultatene, mens 10 prosent av resultatene fra den intense treningen skyldtes gener, ifølge studien

Ni gener påvirker kondisjonen

Hvert gen har flere varianter, og hvilken genvariant du har kan påvirke hvor effektivt genet er. Forskerne tror at det er nettopp disse variantene som gjør at forskjellige folk får forskjellige resultat fra akkurat samme trening.

For å se om deltakerne forbedret kondisjonen sin, målte forskerne evnen deres til å ta opp og bruke oksygen. En økning her vil gjøre at du klarer å trene over lengre tid og ved høyere intensitet, uten å bli sliten.

Et under gjennomsnittlig oksygenopptak er blant annet blitt koblet til risiko for sykdom.

Deltakerne hadde ulik økning i denne evnen etter treningsprogrammet. Forskerne fant ut at nesten halvparten av forskjellen skyldtes arvestoffet til deltakerne.

Genet med størst påvirkning kalles ACE-genet. Det spilte en stor rolle, uavhengig av hvilke variant av genet de ulike deltakerne hadde.

Kan gi mer skreddersydde treningsprogram

Forskerne mener resultatene kan brukes for å lage et treningsprogram skreddersydd til hver enkelt. Det kan være spesielt viktig for folk som trenger raske resultater av treningen, som sykehuspasienter i rehabilitering.

Ikke alle mener vi vet nok til å kunne bruke forskningen på denne måten.

– Det er en besnærende idé, og kanskje når vi dit en gang. Men disse sammenhengene er mer sammensatt enn det vi i dag har kunnskap om, sier Jostein Hallén til forskning.no Han er professor ved Norges Idrettshøgskole, og har ikke vært involvert i studien.

Jostein Hallén, professor i fysiologi ved Norges Idrettshøgskole.

God fysisk helse er viktig

Muskelstyrke, kondisjon, og anaerob styrke er viktig for helse og velvære, ifølge tidligere forskning. Mangler du dette, kan hverdagsaktiviteter som å gå opp trappen være slitsomt og vondt. God fysisk helse blir også koblet til høyere livskvalitet.

– Forskningen vår antyder at de nåværende retningslinjene for helse og trening, som fokuserer på generiske treningsprogrammer, ikke tar hensyn til individets genetikk, skriver forskerne bak studien.

Forskerne bak studien legger også vekt på at vi enda ikke vet nok om hvordan genene i samspill påvirker resultatene man får fra trening.

– En viktig begrensning med flertallet av studier på dette feltet er at de ser på individuelle gener som en enkel variabel. Variantene til de ulike genene påvirker ofte resultatet, og det er også slik at gener samhandler med hverandre. Hvis man ikke tar dette i betraktning, så kan det være vanskelig å se den eksakte påvirkningen disse genene har på treningsresultater, skriver forskerne.

Hallén ved Norges Idrettshøgskole mener også at det kreves mer forskning på dette feltet.

– Det har lenge vært kjent at effekten man får av trening, påvirkes av gener. Selv en slik nøye gjennomgang av tilgjengelig litteratur som dette, etterlater store usikkerheter om hvilke gener som bidrar og om hvordan de bidrar, ifølge Hallén.

Referanse:

Chung, H. m.fl., Do exercise-associated genes explain phenotypic variance in the three components of fitness? a systematic review & meta-analysis, PLOS One, 14. Oktober 2021

Vi vil gjerne høre fra deg!

TA KONTAKT HER
Har du en tilbakemelding, spørsmål, ros eller kritikk? Eller tips om noe vi bør skrive om?

Powered by Labrador CMS