Forsinket smerte

Like etter et løp har selv utrente bein det fint. Først senere kommer smerten. Hvorfor er det slik?

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Over 15 000 terrengsyklister suste avgårde under Birkebeinerrittet som gikk av stabelen 29 august. Til Birkebeinerløpet som starter 19. september venter arrangøren rundt 9 000 deltagere.

Flere relativt utrente bein deltar på denne typen arrangementet. Det kan bety smerte. Hvis man ikke har trent nok på forhånd, faller regningen blytungt to dager etter: Beina blir stive, og hvert skritt føles som en liten maraton.

Men hvorfor er det først et par dager etter at beina virkelig verker?

Professor Lars Arendt-Nielsen fra Center for Sensory Motor Interaction ved Aalborg universitet i Danmark forklarer:

- Kroppen reagerer når man har brukt musklene hardt eller har utført «eksentrisk arbeid», hvor man strekker sine spente muskler til ytterposisjoner som man sjelden opplever i lenestolen.

Det kan føre til små skader i musklene, og kroppen vil etter hvert sende ut en masse signalstoffer i en betennelsesreaksjon for å reparere skadene. Det er først et par dager etter skaden at det blir mye av disse stoffene.

Betennelse i muskelen

– Når du for eksempel kjører nedover en skibakke, får du hele tiden påvirket eller forlenget de spente musklene dine. Det gjør man også i mange andre sportssammenhenger, når man for eksempel hopper og lander igjen, eller når man går ut i hagen og gyver løs.

– I de situasjonene yter musklene ofte mer kraft enn de faktisk er bygget til, og det kan gi noen små skader inne i muskelen. Det frigir en lang rekke stoffer i muskelen som gir en slags betennelse, en inflammasjon, og det startes prosesser som skal reparere skadene.

– Disse inflammatoriske signalstoffene gjør at du får mer vondt i muskelen, akkurat som ved en betennelsestilstand.

- De gjør smertenervene dine mer følsomme, slik at du føler tretthet og muskelsmerter tidligere enn ellers, og de blir først frigitt i store mengder et par dager etter aktiviteten, forteller Arendt-Nielsen.

Han legger til at fenomenet kalles «muskulær hyperalgesi» eller på engelsk «delayed onset muscle soreness (Doms)».

Reparasjonstrening

– Man snakker jo om at hvis man har vært ute og drukket, så skal man drikke en reparasjonsøl for å få det bedre. Gjelder det samme for mosjon?

– Den stemmer til en viss grad. Etter den første kampen i sesongen går man alltid som en cowboy, og det er selvfølgelig fordi musklene ikke er skikkelig trent, og det kraftige arbeidet har ført til skader på musklene, noe som fører til smerter.

- Og det er bra å holde seg i gang, for treningstilstanden går raskt nedover igjen. Hvis du tar tre dager på sofaen, trenger du ti dager på å bygge opp formen igjen, og det er en av grunnene til at profesjonelle idrettsfolk gjerne vil raskt på beina igjen etter en skade.

– Hva med oss hobbymosjonister – kan vi på noen måte unngå den første smerten?

– Nei. Men jo bedre musklene er trent, desto større styrke og kapasitet har de, og dess mindre skade vil det skje etter hvert. Jeg vet ikke hvor mye du graver i hagen, men hvis jeg gjør det, blir det problemer dagen etter.

- Til gjengjeld kan jeg godt løpe en maraton, for det er jeg vant til. Så det er et spørsmål om musklene er trent til aktiviteten.

______________________________

© videnskab.dk. Oversatt av Lars Nygaard for forskning.no.

Powered by Labrador CMS