Annonse

Åtte typiske skader i en fotballkamp

Hvilke skader er vanlige i fotballkamper, og hvor alvorlige er de? Her får du åtte tips fra en ekspert.

Publisert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

(Foto/Illustrasjon: Wikimedia Commons/Forskning.no)

1) Hjernerystelse

Beskrivelse: En hjernerystelse er en overbelastning av nervecellene i hjernen etter et slag mot kraniet. Deler av hjernens funksjoner slås midlertidig av. Det kan gjøre spilleren bevisstløs, gi hodepine, kvalme og/eller hukommelsestap.

Skaden: Alvorlig skade som sjelden forekommer på trening, men ganske ofte i kamper. Rammer som regel forsvarsspillere og angripere i hodedueller.

Konsekvenser: Hvis spilleren har vært bevisstløs, tas han ut av kampen uansett hvordan han reagerer ved undersøkelsen på banen. Det samme gjelder hvis han ikke vet hvor eller hvem han er, eller hvis øynene hans ikke reagerer normalt.

Prognose: Ved bevisstløshet skal spilleren på sykehus til observasjon i minimum 6 til 24 timer. Hvile i den første uken for å unngå risiko for varige skader.

2) Forstuing

Beskrivelse: Forstuinger er en dårlig, men mye brukt betegnelse for skader i leddene. Ordet sier ikke noe om omfanget av skaden.

Skaden: Skyldes en strekk på eller vridninger i leddbånd og leddkapsel. Man skiller mellom mindre forstrekninger på leddbånd og -kapsel, partiell – delvis – overrivning av leddbånd og en total overrivning. Forstuinger er vanlige, antagelig i størrelsesordenen hver annen eller tredje kamp. Opp til 20 prosent av alle fotballskader skjer i ankelen. Det er en av grunnene til at omtrent halvparten av alle fotballspillere teiper anklene sine som forebygging ved trening og kamp.

Konsekvenser: De fleste leddbåndsskadene i hånd, fot og ankel behandles ved å teipe skaden.

Prognose: Spilleren må som regel ta noen få dagers pause. I svært alvorlige tilfeller kan plagene merkes i månedsvis etterpå.

3) Muskelbrist

Beskrivelse: Fibrer er små «tråder» som utgjør en muskel og gjør den i stand til å trekke seg sammen og utvide seg under bevegelse.

Skaden: En av de vanligste fotballskadene. Den oppstår ofte bak på låret, men kommer også i leggen og på framsiden av låret. Den kan være enten en liten strekk i fibrene, uten at muskelfibrene blir revet over, eller den kan være delvis, men ikke total overrivning av en sene eller en muskel. En sjelden gang blir muskelen revet helt over. Muskelbrist utgjør omkring 15 prosent av alle fotballskader.

Konsekvenser: Ved slitasje eller delvis muskelbrist kan muskelen fremdeles brukes, men det gjør vondt. Ved overriving kan man ikke lengre bruke muskelen.

Prognose: Strekk krever ofte spillepause i 3-6 uker, avhengig av alvorlighetsgraden. Delvise eller totale overrivninger krever ofte mer enn 12 ukers pause.

4) Menisken

Beskrivelse: Menisker er støtdempere i kneet som består av to bindevevsskiver. De tar en del av belastningen fra skjelettet under gange og løping. Meniskene gir også stabilitet i kneet.

Skaden: Meniskskader oppstår typisk ved en vridning i kneet mens det er bøyd.

Konsekvenser: Avhengig av skadetypen kan man spille videre, eller det kan kreve en kikkertundersøkelse og rask operasjon.

Prognose: Det vanligste er at spilleren kan vente med operasjon til et passende tidspunkt. Låser kneet seg, krever det imidlertid rask behandling.

5) Leddbånd

Beskrivelse: Leddbåndene sitter på yttersiden og innsiden av for eksempel knær og ankler. Egentlig dreier det seg om en rekke små leddbånd i flere lag. Hvis man får et hardt slag på yttersiden av kneet, vil det innerste leddbåndet bli strukket ut og ødelagt helt eller delvis.

Skaden: En skade på det indre leddbåndet er en av de vanligste skadene i fotball. De oppstår ofte i en takling med foten. Slike leddbåndsskader forekommer i gjennomsnitt 1,5-2 ganger i året i en tropp på 25 spillere.

Konsekvenser: Som regel blir leddbåndet bare delvis revet over, men det krever likevel pause og forbinding.

Prognosen: Pause i 6-12 uker avhengig av graden av skade på leddbåndet.

6) Lårhøne

Beskrivelse: Lårhøner oppstår når en spiller får et hardt slag på låret, for eksempel et spark eller et trykk fra en motspillers kne. På yttersiden av låret er det nesten ikke noe fettvev til å dempe slag, og derfor vil slaget ofte treffe helt inn på knokkelen og gjøre området svært ømt.

Skaden: Slaget ødelegger blodkarene i muskelen. Det skjer forholdsvis ofte. Omkring hver tiende fotballskade er en lårhøne.

Konsekvensen: Låret får en hevelse på grunn av blod- og væskeansamling. Hevelsen vil typisk vare et par dager.

Prognosen: En lårhøne vil bare i sjeldne tilfeller medføre langvarige avbrekk, men avhengig av hvor slaget har truffet og hvor alvorlig blødningen er, kan det gå en uke eller mer før spilleren er helt klar igjen.

7) Korsbånd

Beskrivelse: Kneet har et fremre og et bakre korsbånd som er med på å holde kneet stabilt. Hvis det forreste korsbåndet blir revet over, kan skinnbeinet skli fremover i forhold til lårbeinet. Det bakre korsbåndet er mer beskyttet og kan bare bli ødelagt i alvorlige ulykker, for eksempel trafikkulykker.

Skaden: Skaden i det fremre korsbåndet oppstår ved at kneet blir vridd samtidig med at leggen og foten blir presset utover. Ofte er det fordi foten sitter fast på bakken, og ofte kan man høre et knekk. Kneet får en hevelse i løpet av første døgn. Korsbåndskader forekommer i gjennomsnitt en gang i året i en gruppe på 25 spillere. Kneskader utgjør generelt opp til 20 prosent av alle skader.

Konsekvensen: Krever straks spillestopp og senere operasjon.

Prognosen: Etter operasjon går det opp til et halvt år før spilleren kan begynne med fotballtreningen igjen.

(Illustrasjon: André Galland)

8) Fotrotsbrudd

Beskrivelse: Fotrotsknoklene forbinder ankelen og foten.

Skaden: Fotrotsknoklene kan brekke hvis en motspiller tråkker direkte på foten, eller hvis man lander skjevt etter et hopp. En kombinasjon av tretthet og harde baner øker risikoen.

Konsekvensen: Krever alltid pause og behandling.

Prognosen: Lengde på spillestoppen avhenger av typen av brudd, men det er sjelden på under seks uker. Visse brudd har et langsomt helingsforløp.

___________________

© videnskab.dk. Oversatt av Lars Nygård for forskning.no
 

Kilder og lenker

Til fotballfaglig innhold: Eilif Larsen, dr.med., spesialist i ortopedisk kirurgi, lege for superligaklubben Brøndby IF samt Den Kongelige Danske Ballett. Til enkelte, generelle beskrivelser: Netdoktor.dk.

Eilif Larsens profil 

Powered by Labrador CMS