God form i ungdommen reduserer risiko for selvmordsforsøk som voksen

Det viser en studie av mer enn en million svenske menn.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

(Foto: Colourbox.com)

Studien omfatter alle svenske menn født mellom 1950 og 1987 som hadde vært i førstegangstjeneste.

Forskerne ved Sahlgrenska akademin sammenlignet resultatene av fysiske tester da de kom inn i militæret, med nasjonale registre over sykdom og dødsfall.

Ifølge studien kan dårlig fysisk form i 18-årsalderen kobles til økt risiko for selvmordsforsøk i voksen alder. 

Risikoen er nærmest fordoblet sammenlignet med menn i god form. Økningen i risiko kan observeres helt opp mot 40 år senere.

Ved å analysere de 340 000 brødrene i studien kunne forskerne kontrollere for og utelukke miljømessige og arvelige faktorer.

Maria Åberg, forsker ved Sahlgrenska akademiet, ledet studien. Hun forteller at fysisk trening påvirker hvordan hjernen fungerer.

- Fysisk trening påvirker hjernens plastisitet både ved å forbedre mentale prestasjoner, og ved å øke mentalt velvære, sier Åberg.

I tillegg kan trening bedre rehabiliteringen av visse hjernelidelser, og virke forebyggende ved at nervevevet beskyttes bedre.

Studier som omhandler barn og unges helse, viser at tenåringer og unge voksne i Sverige føler seg psykisk dårligere enn unge i andre vestlige land.

For å bryte trenden intensiveres nå forskningen på hvilke faktorer som kan hindre mental sykdom og risiko for selvmord.

Kritisk periode i hjernens utvikling

Forskere har lenge visst at depresjon er den viktigste årsaken til selvmordsforsøk og gjennomført selvmord i eldre alder, mens bildet av de unge er mer komplekst og involverer andre faktorer.

Åberg sier at ungdomstiden er en svært kritisk periode i hjernens utvikling.

- Det er da følelsesmessige og sosiale funksjoner og utøvende evner modner, sier forskeren.

Åbergs forskningsgruppe har i en tidligere studie vist at det å være i god fysisk form som tenåring også har innvirkning på IQ og skoleprestasjoner, og hun mener at skolene bør gi idrett høyere status og mer ressurser.

- Fysisk trening bør vurderes i selvmordsforebyggende prosjekter for ungdom, sier Åberg til forskning.no

- Våre resultater gir sterk støtte til at skolens læreplaner bør inkludere mer sportslig aktivitet, og oppmuntre til vaner som bygger og vedlikeholder en god fysisk form.

Referanse:

M. Åberg mfl: Cardiovascular fitness in early adulthood and future suicidal behaviour in men followed for up to 42 years. Psychological Medicine, juni 2013. Se sammendrag

Powered by Labrador CMS