God form i ungdommen reduserer risiko for selvmordsforsøk som voksen

Det viser en studie av mer enn en million svenske menn.

 (Foto: Colourbox.com)
(Foto: Colourbox.com)

Studien omfatter alle svenske menn født mellom 1950 og 1987 som hadde vært i førstegangstjeneste.

Forskerne ved Sahlgrenska akademin sammenlignet resultatene av fysiske tester da de kom inn i militæret, med nasjonale registre over sykdom og dødsfall.

Ifølge studien kan dårlig fysisk form i 18-årsalderen kobles til økt risiko for selvmordsforsøk i voksen alder. 

Risikoen er nærmest fordoblet sammenlignet med menn i god form. Økningen i risiko kan observeres helt opp mot 40 år senere.

Ved å analysere de 340 000 brødrene i studien kunne forskerne kontrollere for og utelukke miljømessige og arvelige faktorer.

Maria Åberg, forsker ved Sahlgrenska akademiet, ledet studien. Hun forteller at fysisk trening påvirker hvordan hjernen fungerer.

- Fysisk trening påvirker hjernens plastisitet både ved å forbedre mentale prestasjoner, og ved å øke mentalt velvære, sier Åberg.

I tillegg kan trening bedre rehabiliteringen av visse hjernelidelser, og virke forebyggende ved at nervevevet beskyttes bedre.

Studier som omhandler barn og unges helse, viser at tenåringer og unge voksne i Sverige føler seg psykisk dårligere enn unge i andre vestlige land.

For å bryte trenden intensiveres nå forskningen på hvilke faktorer som kan hindre mental sykdom og risiko for selvmord.

Kritisk periode i hjernens utvikling

Forskere har lenge visst at depresjon er den viktigste årsaken til selvmordsforsøk og gjennomført selvmord i eldre alder, mens bildet av de unge er mer komplekst og involverer andre faktorer.

Åberg sier at ungdomstiden er en svært kritisk periode i hjernens utvikling.

- Det er da følelsesmessige og sosiale funksjoner og utøvende evner modner, sier forskeren.

Åbergs forskningsgruppe har i en tidligere studie vist at det å være i god fysisk form som tenåring også har innvirkning på IQ og skoleprestasjoner, og hun mener at skolene bør gi idrett høyere status og mer ressurser.

- Fysisk trening bør vurderes i selvmordsforebyggende prosjekter for ungdom, sier Åberg til forskning.no

- Våre resultater gir sterk støtte til at skolens læreplaner bør inkludere mer sportslig aktivitet, og oppmuntre til vaner som bygger og vedlikeholder en god fysisk form.

Referanse:

M. Åberg mfl: Cardiovascular fitness in early adulthood and future suicidal behaviour in men followed for up to 42 years. Psychological Medicine, juni 2013. Se sammendrag

Powered by Labrador CMS