I helga frister det kanskje mer med en øl etter en fullført treningsøkt. (Illustrasjonsfoto: Colourbox)
Trener og drikker mer i helgen
Vi trener mer når helgen nærmer seg, men alkoholinntaket øker i takt med treningen.
Rundt torsdag slår helgestemningen inn, og du bestemmer deg kanskje for å legge inn en ekstra innsats på tredemøllen, for så å belønne deg selv med et glass iskaldt øl når du er ferdig.
Om du kjenner deg igjen i dette er du ikke alene, viser en ny studie.
Dagbok på telefonen
Studien fulgte 150 forsøkspersoner og deres daglige drikke- og treningsvaner i løpet av tre perioder på 21 dager i løpet av ett år.
Forsøkspersonene, som var mellom 18 og 89 år, førte daglig inn den fysiske aktiviteten og alkholinntaket i en dagbok på telefonen sin. Resultatene gav et bilde på hvordan helgen kan påvirke vanene våre.
- Fra mandag til onsdag kutter folk ned på alkoholinntaket, men med én gang den sosiale helgen starter på torsdag, øker både den fysiske aktiviteten og alkoholinntaket, forteller David E. Conroy, en av forskerne bak studien, i en pressemelding.
Et nærbilde
Tidligere studier har bedt forsøkspersonene oppsummere vanene sine etter 30 dager. Ut i fra disse tallene har det derfor vært antatt at de som trener mer, ofte drikker mer alkohol.
Forskerne bak denne studien valgte å bruke daglig innmelding av deltakernes vaner, slik at de kunne få et mer nøyaktig bilde av forholdet mellom alkoholinntak og trening. Det mener Conroy gav en unik innsikt.
- Vi fikk et veldig nært og personlig innblikk på denne oppførselen med et daglig grunnlag og fikk se at det er ikke folk som trener mer, drikker mer - det viser seg at på de dagene hvor folk er mer aktive, har de en tendens til å drikke mer enn på de dagene de er mindre aktive, sier han.
Leter etter sammenhenger
Hvorfor dette er tilfelle, er ikke forskerne sikre på.
- Kanskje man belønner seg selv for å ha trent ved å drikke ekstra mye, eller kanskje det å være fysisk aktiv leder dem til flere sosiale situasjoner hvor man drikker alkohol - det vet vi ikke, understreker Conroy.
Men forskerne er likevel opptatt av å finne ut av sammenhengene, slik at de kan bidra til en endring i treningsvanene hos enkelte.
- Vi må finne ut av hvordan man kan bruke fysisk aktivitet på en effektiv og tyrgg måte, uten at det fremmer et økt alkoholinntak, forteller Conroy.
Referanse:
Conroy, D. E. Ram, n. Pincus, A. Coffman, D. Lorek, A. Rebar, A. Roche, M. Daily physical activity and alcohol use across the adult lifespan. Health Psychology (2014)