Annonse

Ti tusen tygg i tyggemaskinen

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Den nye tyggemaskinen ved Nordisk institutt for odontologiske materialer (Niom) mater tannforskerne med en stor porsjon tyggedata.

Maskinen tygger gjerne over hundre ganger i sekundet, og serverer forskerne med detaljert informasjon om hvert eneste tygg.

- Med den nye maskinen blir hvert tygg en styrketest etter som både kraft og bevegelse registreres kontinuerlig. Vi kan også gjøre videoopptak med telelinse for å se de minste bevegelser, sier John Tibballs til forskning.no

John E. Tibballs er seniorforsker ved Nordisk institutt for odontologiske materialer. Han forsker på ulike materialer som metaller og keramiske stoffer.

I tyggemaskinen kan han teste hvordan ulike materialer holder seg når vi tygger på dem.

En tannprotese som skal holde i mange år må ikke bare tåle flere titusener tygg, men også mange svært kraftige tygg som når vi spiser noe hardt eller seigt.

Materialene de bruker til proteser, eller falske tenner, kalles biomaterialer. Biomaterialer er alle typer stoffer som brukes til å erstatte deler i menneskekroppen, som for eksempel hofteledd eller hjerteklaffer.

I tyggemaskinen kan forskere teste ut ulike blandinger av stoffer i materialene sine og finne ut hvordan de holder i det tøffe miljøet i munnene våre. 

Powered by Labrador CMS