Tenåringer drakk seg i hjel

Mer enn 500 australske tenåringer drakk seg i hjel i årene fra 1992 til 2002, viser en fersk studie fra Curtin-universitetet i Vest-Australia. Alkoholmisbruk blant ungdom er blitt et nasjonalt helseproblem.

Ifølge studien var alkoholforgiftning årsaken til 13 prosent av alle dødsfall blant ungdommer i alderen fra 14 til 17 år i tiårsperioden. De fleste av disse dødsfallene skyldtes såkalt «binge drinking», der den som drikker får i seg svært mye alkohol på kort tid.

- I snitt tilsvarer disse tallene et dødsfall blant tenåringer hver eneste uke. De døde er mennesker som misbruker et produkt de ikke engang skulle hatt tilgang til, sier forsker Tanya Chikritzhs ved Curtin-universitetet.

- Hvis man drikker mye som tenåring, øker også risikoen for at man skal få alvorlige alkoholproblemer senere i livet. Ved jule- og nyttårstider kan det være nyttig å bli minnet om farene ved for mye drikking, tilføyer Chikritzhs.

Annen forskning har vist at en tredel av alle australske ungdommer i alderen fra 14 til 17 år regelmessig drikker alkohol. De har ingen vansker med å skaffe seg drikkevarer, selv om australsk lov setter strengt forbud mot salg av alkohol til mindreårige.

(NTB)