Ny behandling mot spiseforstyrrelser

En svensk behandlingsmetode mot anoreksi og bulimi har gitt svært gode resultater.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Tre av fire pasienter som deltok i studien var friske etter ett år. I kontrollgruppa i studien var det bare 14 prosent av pasientene som ble kvitt spiseforstyrrelsene.

Undersøkelsen ble gjennomført av forskere ved Anorexicentrum i Huddinge i Sverige.

Behandlingsmetoden

Behandlingsmetoden består av fire deler:

  • Pasientene blir gradvis trent opp til å spise passe store porsjoner ved hjelp av et spesielt dataprogram.
  • Etter maten må pasientene hvile i et rom der temperaturen er ca. 40 grader.
  • Anorektikere er ofte fysisk hyperaktive, og aktiviteten blir derfor redusert til et minimum. Disse pasientene må for eksempel sitte i rullestol istedenfor å gå.
  • Sosiale ferdigheter, som å gå på kafé, frisør, skole og jobb, trenes opp litt etter litt.

Sjelden undersøkelse

Det er sjelden det gjennomføres omfattende studier av behandlingsmetoder mot spiseforstyrrelser. Årsaken er at svært få forskere våger å la pasienter gå ubehandlet over lengre tid, skriver NTB.

I Huddinge var imidlertid ventelistene så lange at pasienter som ikke deltok i studien måtte vente like lenge som på behandling som kontrollgruppen, skriver avisen Dagens Nyheter.

Etisk problem

Professor Per Södersten, en av de ansvarlige for undersøkelsen, sier at problemet ble diskutert i sykehusets etiske komité. De som stilte opp i kontrollgruppen fikk løfte om behandling når studien var avsluttet.

Resultatet av den svenske studien publiseres tirsdag i det amerikanske vitenskapsakademiets tidsskrift PNAS.

Tidligere studier har vist at enkelte bulimikere kan hjelpes med antidepressiva. Det gjelder derimot ikke anorektikere. For enkelte unge anorektikere har familieterapi vært effektiv behandling. For anorektikere fra 20-årsalderen og eldre er behandlingsresultatene ofte nedslående.

Professor Per Södersten håper nå at det blir gjennomført studier som sammenligner resultatene fra Huddinge med de tradisjonelle behandlingsmetodene mot spiseforstyrrelser.

Powered by Labrador CMS