Kawasakis sykdom rammer oftere gutter enn jenter, og det er også store forskjeller mellom ulike etniske grupper. (Illustrasjonsfoto: www.colourbox.no)

Kartlegger sjelden barnesykdom

Forskere har gått igjennom hele det menneskelige kromosomsettet for å identifisere gener som kan gjøre noen barn mer sårbare for Kawasakis sykdom, en komplisert og lite forstått lidelse som rammer små barn.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Den forholdsvis sjeldne Kawasakis sykdom har vært fremme i mediene de siste ukene etter at sønnen til John Travolta, Jett Travolta, omkom etter et anfall.

Kawasakis sykdom

Sykdommen ble beskrevet for første gang av Dr T. Kawasaki i Japan i 1967.

Den rammer bare barn og karakteriseres av betennelse i de små og mellomstore blodkarene.

Sykdommen begynner med høy feber i minst fem dager og rammer hjerte, koronarkar, hud, slimhinner, øyne, lymfeknuter og blodårevegger.

Det finnes i dag ingen test for å diagosere sykdommen, og leger må dermed ekskludere andre årsaker til feber og de andre symptomene før de kan si om det virkelig er Kawasakis sykdom.

Tilfeller av sykdommen varierer sterkt mellom ulike etniske grupper. 10-15 ganger så mange japanske barn får sykdommen sammenliknet med hvite barn.
 

Kilder: Wikipedia, Barnelegene.no, Tidsskriftet for Den norske legeforening

Jett Travolta var nemlig mye i amerikansk media da han var to år gammel, fordi han da hadde Kawasakis sykdom. På tross av spekulasjoner har det ikke kommet frem noe som tyder på at sykdommen var relatert til anfallet.

Undersøkte hele kromosomsettet

Nå har forskere studert naturlige genetiske variasjoner ved nesten ni hundre tilfeller av sykdommen. Dette er den første studien av en smittsom sykdom som ser på hele det menneskelige kromosomsettet og ikke bare utvalgte gener.

De undersøkte 119 hvite nederlendere og sammenliknet dem med 135 friske voksne som bodde i samme geografiske område. Deretter undersøkte de 583 hvite familier fra Australia, Storbritannia og USA med barn med Kawasakis sykdom.

- Kan føre til bedre diagnoser

Studien viser at gener som er involvert i kardiovaskulære funksjoner og betennelser kan være særdeles viktige, og at noen av dem ser ut til å fungere i samspill med hverandre.

Forfatterne av studien tror de nye funnene kan føre til bedre diagnoser og behandling. De mener også at informasjonen de har samlet kan brukes til videre studier av hjertesykdom hos voksne.

Studien beviser ikke at de nye genene er funksjonelt involvert, men antyder at genetiske variasjoner også kan være viktige, spesielt hos ulike etniske grupper.

Forskerne planlegger detaljerte studier av disse genenes funksjoner og studier av øst-asiatiske pasienter, som er spesielt utsatt for Kawasakis sykdom.

Kilde:

David Burgner et al, A Genome-Wide Association Study Identifies Novel and Functionallly Related Susceptibility Loci for Kawasaki Disease, PloS Genet 5(1)

Powered by Labrador CMS