Hva er Salmonella?

Salmonella er en bakterieslekt med tusenvis ulike typer av tarmbakterier som er årsak til forskjellige infeksjoner. Bakteriene kan gi betennelser i tarmveiene, tyfoidfeber eller paratyfoidfeber.

Publisert

Man regner med at det finnes bortimot 2 000 forskjellige typer av salmonellabakterier. Noen av bakteriene kan gi tyfoid feber mens andre kan gi diaré.

Bakterien finnes i vann eller infisert mat som ikke er tilberedt skikkelig, spesielt i egg og fjørfe.

Salmonellabakterien er utbredt over hele verden, men smitter sjelden fra person til person.

Symptomene utvikler seg ofte innen ett til tre døgn etter at man er smittet. Noen kan bli svært syke, mens andre ikke merker noe særlig. Diaré og feber er vanligste symptomer.

Smitte forebygges ved god hånd- og toaletthygiene. Mat som spises bør være ordentlig tilberedt. Stek og kok maten godt og skrell frukt/grønnsaker. Kjøp vann på flasker eller kok vannet før bruk. Det finnes ingen vaksine mot salmonella.

Den viktigste behandlingen ved salmonellautbrudd er å erstatte salt- og væsketapet. Sykdommen går som regel over av seg selv etter en drøy uke. Antibiotika har liten effekt på infeksjonen, men kan hjelpe i svært alvorlige tilfeller.