Håndvask kan redde millioner

Diarésykdommer dreper mellom to og tre millioner barn hvert år, eller rundt 200 i timen, og halvparten av dødsfallene kunne vært forhindret bare med håndvask med såpe, mener britiske forskere.

Publisert

På 1800-tallet reddet Ignaz Philipp Semmelweis, også kalt “håndvaskens far”, mange kvinner fra barselfeberen som herjet som en pest ved fødselsklinikker på denne tiden.

Semmelweis oppdaget at smitten kom fra leger som ikke vasket hendene sine. Selv om det er lenge siden man først demonstrerte at rutinemessig håndvask kan hindre spredningen av sykdommer, kan man ikke si at kunnskapen har spredt seg til alle.

Dreper flere enn både AIDS og malaria

Diarésykdommer dreper flere mennesker i året enn både AIDS og malaria. I forbindelse med verdenstoppmøtet i Johannesburg blir offentlige institusjoner og private såpebedrifter oppfordret til å samarbeide for å fremme håndvasken i utviklingsland.

Forskere mener at dødsfallene av diarésykdommene kan halveres ved å informere bedre om håndvask.

Få vasker hendene

Mens de fleste husholdninger i verden har tilgang til både vann og såpe, er det få som bruker dem sammen til å vaske hendene, heller ikke etter å ha skiftet på en skitten baby, eller etter å ha vært på toalettet.

Håndvask etter kontakt med avføring forhindrer overføring av bakteriene, virusene og de andre organismene som forårsaker diarésykdommer. Globalt sett vasker man hendene i mindre enn 20 prosent av de tilfellene hvor man burde gjøre det, og bare 60 prosent av verdens husholdninger har skikkelige sanitære forhold, mener de britiske forskerne.

I følge Verdens helseorganisasjon er diarésykdommer den ledende årsaken til barnedødelighet i utviklingsland, og en viktig årsak til feilernæring.

Gjør-det-selv-vaksine

Det er London School of Hygiene and Tropical Medicine (LSHTM), Verdensbanken og Vann- og sanitetsprogrammet som tar initiativet til oppfordringen på verdenskonferansen. Initiativet har fått navnet The Global Initiative for Public-Private Partnerships in Handwashing, og ledes av blant annet av Dr. Val Curtis fra LSHTM.

- Håndvask med såpe er litt som en gjør-det-selv-vaksine. Det bør spres til hele verden, slik vaksiner har blitt, dersom vi skal nå vårt mål om å halvere dødsfallene på grunn av diaré, sier Curtis i en pressemelding.

- Glemt sanitet til fordel for vann

Initiativtakerne til programmet mener den internasjonal utviklingshjelpen for vann og sanitet i stor grad har glemt sanitet i iveren etter å skaffe vann. Det er langt mellom programmene som promoterer håndvask.

Partnerskap med såpeindustrien har blitt iverksatt i Sentral-Amerika med suksess, blir nå satt i gang i Ghana og Kerala i India, og skal etter planen spres til mange andre land, inkludert Kina, Peru og Senegal.

- Såpeprodusentene er verdens største annonsører, og har enorme mengder markedsføringsekspertise til disposisjon, sier Curtis.

Linker:

The Global Initiative for Public-Private Partnerships in Handwashing
Water and Sanitation Program
Water Supply & Sanitation Collaborative Council World Summit on Sustainable Development
World Bank
World Health Organization