Illustrasjonsbilde av Haukeland universitetssjukehus. (Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix)
Illustrasjonsbilde av Haukeland universitetssjukehus. (Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix)

Frisk avføring hjelper mot irritabel tarm

Nær åtte av ti pasienter med irritabel tarm ble bedre av én dose frisk avføring, ifølge en studie ved Haukeland universitetssjukehus.

– Alle rapporterte store plager i forkant. Forskjellen på før og etter var veldig stor på alle symptomene, sier Tarek Mazzawi ved medisinsk avdeling til Bergens Tidende.

Pasientene fikk frisk avføring fra et familiemedlem, som videre ble tynnet ut med saltvann, silt og deretter ført inn i pasientens tarm.

Studien omfattet i denne omgang kun 13 pasienter. Av disse ble mellom 70 og 80 prosent bedre etter bare én behandling. Et halvt år senere kjente 65 prosent seg fortsatt i bedre form.

Resultatet er så lovende at sykehuset nå er i gang med en større studie med 100 pasienter der halvparten får placebobehandling.

En slik studie er allerede gjort ved Universitetssykehuset Nord-Norge i Harstad. Etter tre måneder hadde 65 prosent god effekt i gruppen som fikk avføring fra en frisk donor, sammenlignet med 43 prosent i placebogruppen.

I Norge har opptil 25 prosent av befolkningen irritabel tarm-syndrom (IBS). Disse plages i varierende grad av magesmerter, oppblåsthet, diaré eller forstoppelse. For noen er plagene så store at de blir arbeidsufør.

Powered by Labrador CMS