Ved flere klinikker har behandlere merket en økning av unge med plutselig utbrudd av tics under pandemien. Det skriver magasinet Vice.
Symptomene skiller seg fra det vi normalt ser ved Tourettes syndrom. Ved Tourettes syndrom begynner ticsene som oftest i barndommen og utvikler seg gradvis.
Under pandemien har unge i blant annet Canada kommet til klinikker på grunn av kraftige tics. Symptomene har oppstått brått og har eskalert raskt.
Pasientene utbryter tilfeldige ord, noen kaster ting eller slår seg selv.
Forskere bak en studie i tidsskriftet Movements Disorders, kaller fenomenet funksjonell tics-lignende adferd.
Et fellestrekk ser ut til å være at de unge har sett på videoer av populære profiler på TikTok eller YouTube med tics.
Flere henvisninger
Forskerne bak studien skriver at kolleger ved åtte klinikker for Tourettes har merket en økning av unge med funksjonell tics-lignende adferd. Klinikkene er i Canada, USA, Tyskland og Australia
De viser til tall fra fem klinikker. Tidligere var det 1–5 prosent av henvisningene som gjaldt personer med denne typen tics. Under pandemien har andelen steget til mellom 20 og 35 prosent.
Tilstanden skiller seg fra Tourettes syndrom på flere måter, oppsummerer forskerne.
- Mange av pasientene har ingen historie med tidligere tics. De opplever plutselig kompleks tics-lignende atferd som eskalerer i frekvens og alvorlighetsgrad over en periode på timer til dager. Det kan føre til besøk på akuttmottak og til og med sykehusinnleggelse, skriver forskerne i studien.
De har sett på data om 270 pasienter med tics ved en av klinikkene i Canada. 20 av dem hadde såkalt funksjonell tics-lignende adferd.
Isolasjon og sosiale medier kan ha bidratt
De fleste var unge jenter eller kvinner med depresjon eller angst. Tourettes er derimot mest vanlig blant gutter, og ADHD og OCD er blant de vanligste tilleggsdiagnosene.
Ticsene som oftest forekommer ved Tourettes er snufsing, kremting og hodebevegelser.
Hos de 20 ungdommene var ticsene ofte tydeligere og mer intense.
De fleste hadde det forskerne kaller for kompleks vokalisering der de repeterte tilfeldige ord. «Knock knock», «woo hoo» og «beans» var eksempler. Halvparten utbrøt også banneord og upassende ord.
13 av 20 gjorde komplekse armbevegelser som å kaste ting, klappe, eller gjøre tegnspråk. 14 av 20 slo eller dunket seg selv, foreldrene eller objekter.
- Familielivet blir ofte dramatisk påvirket og forstyrret. Videre kan mange av disse unge ikke lenger gå på skole eller arbeid på grunn av symptomene, skriver forskerne.
Alle pasientene hadde sett på videoer av populære personer i sosiale medier med tics.
Sosial isolasjon og mer bruk av sosiale medier kan ha bidratt til å utløse ticsene, skriver forskerne.
Debuterer oftest i 5 til 7 års alder
Egil Midtlyng er psykologspesialist ved Nasjonalt kompetansesenter for nevroutviklingsforstyrrelser og hypersomni ved Oslo Universitetssykehus.
Midtlyng er enig i at tilfellene som beskrives ser ut til å være noe annet enn de andre diagnosene for tics. Men han påpeker at det er få tilfeller som det er rapportert om.
- Det at det oppstår så brått og med slik intensitet, det skiller det på mange måter fra det vi kjenner fra kroniske tics og Tourettes syndrom, sier han.
Tourettes syndrom debuterer oftest i 5-7 års alder, men kan oppstå tidligere eller senere enn dette, forteller han. De første ticsene begynner gjerne i ansiktet eller nakken.
- Vanligvis er ticsene på sitt mest intense i 10-12 års alder for deretter å avta etter puberteten.
Midtlyng synes forskerne gir en god beskrivelse av fenomenet med tanke på å undersøke det videre.
- Det er et viktig arbeid denne gruppen har startet og det viser at det internasjonale fagmiljøet er på tå hev når det gjelder å fange opp nye symptomer.
Klinikk i Tyskland og Storbritannia har merket det samme
Forskere ved sykehuset Great Ormond Street Hospital For Children NHS Foundation Trust i London har også meldt om en økning i lignende tilfeller.
I en fagartikkel publisert i tidsskriftet Archives of Disease in Childhood betegner de fenomenet som en «eksplosjon av tics».
Tyske Kirsten Müller-Vahl har også sett en endring. Hun er psykiater ved Hannover Medical School der hun leder klinikken for Tourettes ved institusjonen.
I juni 2019 begynte de å få inn pasienter med uvanlige tics som var like fra person til person, skriver magasinet Wired.
- Symptomene var identiske. Ikke bare like, men identiske, sa Müller-Vahl til Wired.
Det viste seg at pasientene hadde de samme ticsene som tyske Jan Zimmermann, en populær YouTuber med Tourettes syndrome.
Müller-Vahl og kolleger har skrevet en artikkel om tilfellene i tidsskriftet Brain.
- I løpet av de siste to årene har et bemerkelsesverdig høyt antall unge pasienter blitt henvist til vår spesialiserte Tourettes poliklinikk med symptomer som ligner dem Jan Zimmermann viser i videoene sine, skriver forskerne i artikkelen fra august.
De unge ropte «pommes frites», «bombe», «Heil Hitler» og «flyvende haier», slik som Zimmermann. I tillegg hadde de komplekse tics som å kaste penner på skolen og å knuse oppvask og egg på kjøkkenet.
Mener det er en form for massehysteri
Forskerne skriver at antallet forskjellige bevegelser, lyder og ord var «utallige» og langt unna det som er typisk for Tourettes syndrom.
Kirsten Müller-Vahl og kollegene mener utbruddet er en form for massehysteri, eller det de kaller mass sociogenic illness.
Et kjent tilfelle av massehysteri var danse-pesten i Strasbourg sommeren 1518. Les mer om den på ABC-nyheter. Det var også et utbrudd av ekstrem tics-aktig adferd blant skoleelever i LeRoy i New York i 2011.
Ikke kjent med økning i Norge
- Hvorvidt det er et massehysteri det tør jeg ikke si noe om, sier Egil Midtlyng til forskning.no.
- Vi må huske at det ikke er så mange det dreier seg om. Vi får se hva forskerne kommer fram til når de følger det opp.
Midtlyng er ikke kjent med om det har vært en økning av unge med tics i Norge.
- Så langt har det ikke kommet rapporter om at vi har sett denne typen atypiske tics som er blitt rapportert internasjonalt.
- I Norge har vi ingen god oversikt over nye tilfeller av tics. Ut fra vår kontakt med noen kliniske miljøer på voksensiden kan det virke som at det har det vært noen flere henvendelser om tics blant aldersgruppen over 18 år, men ytterst få som har debut av tics, forteller Midtlyng.
Om det har vært en økning blant barn og unge har de ikke oversikt over, da disse henvises til barne- og ungdomspsykiatri (BUP) der de bor.
Referanser:
Tamara Pringsheim, m. fl.: «Rapid Onset Functional Tic-Like Behaviors in Young Females During the COVID-19 Pandemic», Movement Disorders, 13. august 2021.
Kirsten R Müller-Vahl, Anna Pisarenko, Ewgeni Jakubovski, Carolin Fremer: «Stop that! It’s not Tourette’s but a new type of mass sociogenic illness», Brain, 23. august 2021. Sammendrag.
Isobel Heyman1, Holan Liang, Tammy Hedderly: «COVID-19 related increase in childhood tics and tic-like attacks», Archives of Disease in Childhood, mars 2021.
Vi vil gjerne høre fra deg!
TA KONTAKT HER
Har du en tilbakemelding, spørsmål, ros eller kritikk? Eller tips om noe vi bør skrive om?