Autister løser problemer raskere

Mennesker med autisme løser problemer langt raskere enn andre mennesker på samme intelligensnivå. Årsaken kan være at de er bedre til å oppfatte, mener forskere bak ny undersøkelse.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

(Illustrasjonsfoto: www.colourbox.no)

Autisme

Autisme blir blant fagfolk kalt for både autismespektrumtilstand (AST) og autismespektrumforstyrrelser (ASF), fordi det er en fellesbetegnelse for forskjellige former for utviklingsforstyrrelser. Tilstanden er medfødt.

Personer med autisme har det som regel problemer innen tre områder, kalt «triaden»:

  • Sosialt samspill
  • Sosial kommunikasjon
  • Fleksibilitet og sosial forestillingsevne

Autisme er medfødt og inkluderer fire diagnoser:

  • Infantil autisme
  • Aspergers syndrom
  • Atypisk autisme
  • Gjennomgripende utviklingsforstyrrelse, uspesifisert

Man kan ikke se på et menneske at han eller hun har autisme.
 

Hvis det går for sakte å regne ut hvordan du kommer videre med et problem, kan det være du bør sette et menneske med autisme til å lete etter løsningen.

En undersøkelse fra Université de Montreal i Canada og Harvard University i USA viser at en person med autisme løser problemer 40 prosent raskere enn et menneske uten autisme, som ellers greier seg like godt i en intelligenstest.

Konklusjonen kommer kanskje ikke som den store overraskelsen for folk som husker film-suksessen «Rain Man» fra 1988.

Her kan Dustin Hoffman, i rollen som en mann med autisme, løse den ene umulige oppgaven etter den andre og for eksempel lynraskt telle en stor bunke fyrstikker eller lære mesteparten av en telefonkatalog utenat.

Løste anerkjente test

Forskningen er til gjengjeld imponerende for virkelighetens fagfolk, blant annet fordi deltakerne med autisme løste en klassisk og anerkjent test til vurdering av generell intelligens, nemlig Ravens matriser: Standard Progressive Matrices (forkortet SPM eller RSPM).

Testen går blant annet ut på å finne den manglende delen av en figur, og den sier noe om evnen til å lære, prøve hypoteser og løse problemer.

Deltakerne med autisme løste ikke bare oppgavene like godt som deltakerne uten autisme, men fant altså også løsningene opp til 40 prosent raskere.

– Kritikere har ment at autister ikke ville kunne gjennomføre RSPM, fordi den er så kompleks, men vår undersøkelse viser at autister gjennomfører den like effektivt som ikke-autister, og at de har en mer velutviklet oppfattelsesevne. Resultatet overgår våre forventninger, sier Isabelle Soulières, post.doc. på Harvard University, i en pressemelding.

Soulières er førsteforfatter av en artikkel om undersøkelsen, som er offentliggjort i tidsskriftet Human Brain Mapping.

Finner løsning blant mange inntrykk

Forskerne undersøkte 15 mennesker med autisme og 18 uten.

Deltakerne var fra 14 til 36 år gamle, hadde samme kjønn og til og med samme intelligensnivå når de ble målt etter en av de mest utbredte metodene i verden, den såkalte Wechsler Adult Intelligence Scale.

Alle 33 deltakerne tok RSPM-testen mens de lå i en MR-skanner, slik at forskerne kunne følge med i hjerneaktiviteten mens deltakerne løste problemene.

Generelt tar personer med autisme inn altfor mange inntrykk, og de har normalt problemer med å analysere dem.

Men ifølge forskerne avslører skanningene at folk med autisme bruker sine noen ganger ekstreme oppfattelsesevne, hjulpet av spesielle deler av hjernen, til å se en løsning.

– Denne studien støtter tidligere funn og bør være en hjelp for undervisere, slik at de kan utnytte de intellektuelle evnene hos folk med autisme, mener Laurent Mottron, professor i psykiatri på Université de Montréal og medforfatter av den vitenskapelige artikkelen, ifølge en pressemelding.

– Autisters grenser bør hele tiden prøves, og undervisningsstoffet bør aldri bli forenklet, .

Oversatt av Lars Nygaard for forskning.no.

Referanse og lenker

Enhanced visual processing contributes to matrix reasoning in autism; Human Brain Mapping. doi 10.1002/hbm. 20831

Videnscenter for Autisme

Powered by Labrador CMS