Vi må satse mer på å utvikle vaksiner mot ebola, mener verdens immunologer. (Foto: Colourbox)

Forskere etterlyser satsning på ebola-vaksiner

Vaksiner kan spille en svært viktig rolle i kampen mot ebola. Nå må vi trappe opp arbeidet med å utvikle dem, mener internasjonale immunologer.

Ikke alle ebolasmittede dør. Det betyr at immunsystemet vårt har en viss evne til å hamle opp med viruset. Og da kan en vaksine være til stor hjelp.

Vaksiner gjør immunforsvaret kjent med karakteristiske biter av viruset i en ufarlig form. Dersom den vaksinerte personen senere blir smittet av de virkelige virusene, kan kroppen gjenkjenne og angripe dem umiddelbart.

Nå oppfordrer mange av verdens immunologer til en større innsats for å utvikle vaksiner mot ebola, ifølge en pressemelding.

- Livsviktig

International Union of Immunological Societies (IUIS), en paraplyorganisasjon for mange av verdens foreninger for immunologer, påpeker at helsearbeidernes innsats for å hindre spredning fra person til person i rammede områder er essensiell, men antagelig ikke er nok til å hindre at utbruddet blir til en epidemi.

Vaksinasjon vil være en livsviktig tilleggsstrategi, skriver de i uttalelsen som nå er publisert i Frontiers in Immunology.

Det faktum at det pågående utbruddet skyldes bare én variant av ebolaviruset, og en variant som ser ut til å endre seg lite, peker mot at en vaksine kunne blitt et svært effektivt våpen mot sykdommen.

Forskerne bak ytringen tror mulighetene for å utvikle en vaksine er gode.

Flere kandidater på trappene

Foreløpig finnes det ingen vaksiner på markedet, men minst to lovende kandidater er under oppseiling. En enkelt dose av Cad3-vaksinen har vist seg å beskytte dyr mot sykdommen. Nå testes den på en liten gruppe mennesker.

Også en annen vaksine har vist seg å være trygg og effektiv i dyreforsøk. Forsøk på mennesker startet i oktober.

I tillegg kan forskning på ebola-overlevere gi forskerne ny innsikt i hvordan kroppen kan forsvare seg mot viruset.

IUIS-forskerne skriver at det selvfølgelig er nødvendig å sikre at vaksinene er trygge, men at de oppfordrer myndigheter til å sørge for en raskere og mer fleksibel prosess med å utvikle vaksiner og få dem ut til de som trenger dem mest.

De anbefaler å kjøre både dyreforsøk, små menneskeforsøk og forskning på stoffene i vaksinene samtidig, og så være raske med å forberede større studier på mennesker.

Dessuten trengs det så klart finansiering til hele prosessen.

For som professor Reinhold Schmidt fra Universitetet i Hannover uttaler i pressemeldinga:

- Tida er ikke på vår side.

 

Referanse:

C. M. Gray, M. Addo & R. E. Schmidt, A Dead-End Host: is there a way out? A position piece on the Ebola virus outbreak by the International Union of Immunology Societies, Frontiers in Immunology, oktober 2014.

Powered by Labrador CMS