Det kan være greit å vite når et utbrudd av plagsomme vannkopper nærmer seg. (Foto: Shutterstock, NTB scanpix)
Det kan være greit å vite når et utbrudd av plagsomme vannkopper nærmer seg. (Foto: Shutterstock, NTB scanpix)

Når på året er det mest vannkopper?

Google kan spå sykdomsutbruddene.

Publisert

Når de røde prikkene dukker opp overalt på kroppen, søker mange etter informasjon på nettet. Hva skal de gjøre med vannkoppene?

Vannkopper klør og er plagsomt, men sjelden farlig hos barn. Folkehelseinstituttet anbefaler bare vaksiner til grupper som risikerer alvorlig sykdom.

Det er som regel lite å gjøre med viruset når det først har smittet, så de fleste går ikke engang til legen. I mange land blir ikke de som blir syke med vannkopper registrert hos helsemyndighetene.

Dermed vet de ikke når et utbrudd nærmer seg.

Det ville britiske og amerikanske forskere gjøre noe med. De så på hva folk flest søkte etter på internett for å finne ut når det er mest vannkopper i verden.

Flere sykdommer

Forskerne analyserte nettsøk om vannkopper i søkemotoren Google i 36 land over elleve år. De brukte analyseverktøyet Google Trends.

Også andre studier har vist at det er mulig å spå spredning av sykdommer som influensa gjennom å følge nettsøk, ved hjelp av Google Flu Trends.

I perioder der mange blir syke, er det flere som søker etter informasjon på nettet.

Forskerne så at også søkene etter andre typiske barnesykdommer, som hånd-, fot, og munnsykdom, varierer med sesongene.

Varierende utbrudd

I 27 av landene hadde de tilgang til ukentlige data og kunne se hvilke tider av året det ble søkt mest etter ordet «vannkopper».

Det viste seg å være om våren, som kommer til ulike tider rundt omkring i verden. I Europa er det mellom mars og mai, mens det lengst sør topper seg seinere på året. Dette er i tråd med tidligere studier, ifølge forskerne.

En del land hadde flere intense søkeperioder i løpet av året.

Søkene avslører trolig når det er utbrudd av sykdommen i forskjellige land. Men forskerne har bare dobbeltsjekket den teorien noen få steder.

De sammenlignet nettsøk og tilfeller av vannkopper som hadde blitt rapportert inn til helsevesenet i fem land.

Vil vite om vaksine i USA

Tre av landene vaksinerte ikke befolkningen. I Mexico, Thailand og Estland var det en sterk sammenheng mellom antallet nettsøk til ulike tider og registrerte sykdomstilfeller.

Det var en mye svakere sammenheng i land som systematisk vaksinerer barn mot vannkopper, som USA og Australia.

Derfor tror forskerne at det ikke blir store utbrudd av vannkopper i land som vaksinerer.

Faktisk handlet det nest mest populære søket i USA om vaksine mot vannkopper.

Men sammenhengen er ikke helt tydelig, for det var også flere søk etter vannkopper i enkelte perioder i Australia, selv om landet har obligatorisk vaksinering.

 

Referanse:

Kevin M. Bakker mfl: Digital epidemiology reveals global childhood disease seasonality and the effects of immunization. PNAS 30. mai 2016. DOI: 10.1073/pnas.1523941113