Annonse
Menn bruker oftest barbermaskin når de fjerner kjønnshår. (Foto: Shutterstock/NTB scanpix)

Flere kjønnssykdommer blant dem som fjerner alt hår

Amerikanere som driver omfattende barbering av underlivet, har oftere kjønnssykdommer. Men ikke nødvendigvis fordi de er hårløse.

Publisert

De som fjerner hår rundt kjønnsorganene, har høyere sannsynlighet for å ha hatt en kjønnssykdom enn de som lar det gro. Uavhengig av hvor mange sexpartnere de har hatt.

Det viser en studie av rundt 7500 amerikanere mellom 18 og 65 år som har hatt sex.

De fleste hadde frisert litt nedentil en eller annen gang i løpet av livet. Det gjelder tre av fire av begge kjønn, 84 prosent av kvinnene og 66 prosent av mennene. 22 prosent stusser håret der minst en gang i uka.

Ekstrem barbering

De fleste kvinnene i spørreundersøkelsen på nett bruker barberhøvel, menn foretrekker barbermaskin. Saksen er også i bruk. De færreste tyr til voks, laser eller pinsett for å fjerne hår.

Noen av dem er det forskerne kaller extreme groomers: 17 prosent fjerner alt hår mer enn elleve ganger i året, 10 prosent gjør det ukentlig.

Det er disse som har størst risiko for kjønnssykdommer. De har også hatt flere sexpartnere, både i løpet av livet og det siste året. Men selv når forskerne sammenligner med hårete som har hatt like mange partnere, løper ekstrembarbererne en høyere risiko.

18 prosent av dem oppga at de hadde hatt en kjønnssykdom, mot bare 8 prosent av dem som aldri hadde barbert seg. Blant dem som friserte, men ikke fjernet alt, var andelen 14 prosent. Men deltakere i spørreundersøkelsen kan ha vært smittet uten å ha oppdaget det selv.

Det er anslått at over 70 prosent av seksuelt aktive mennesker vil få en HPV-infeksjon i løpet av livet, ifølge Helsedirektoratet. Mange vet ikke at de har den. I Norge var 8,5 prosent av klamydiatestene som ble tatt i 2014, positive, også ifølge Helsedirektoratet.

Ingen årsakssammenheng

Forskerne har ikke fastslått noen årsakssammenheng her. Det kan for eksempel hende at de som barberer seg mye, også er mindre opptatt av å beskytte seg mot seksuell smitte. Forskerne har ikke spurt om kondombruk eller andre vaner.

De vet heller ikke i hvilken rekkefølge kjønnssykdommene og hårfjerningen skjedde – kanskje blir noen mer opptatt av hårstell etter en kjønnssykdom.

Samtidig er det sannsynlig at små rifter i huden etter barbering kan gjøre at noen typer kjønnssykdommer smitter lettere.

Det er en sammenheng mellom hårfjerning og virus som smitter lett ved intim hudkontakt, som herpes og HPV. Begge rammer tre prosent av de som fjerner hår, mot en prosent av dem som ikke gjør det.

Bildet er derimot mer uklart når det gjelder andre sykdommer. De som fjerner hår, har oftere hatt klamydia og HIV. Men de som barberer ofte, har faktisk lavere sannsynlighet for å ha hatt gonoré enn dem som barberer sjelden.

Flatlusa forsvinner

Uansett hva som kom først av kjønnssykdommer og hårfjerning, er forskerne ganske fornøyde med å ha funnet en sammenheng. For da kan leger gi målrettede anbefalinger om sikker sex til friserte pasienter, mener de.

Det vil riktignok være flest nybarberte uten kjønnssykdommer, men forskerne synes det er en god idé å vente med sex til huden er helet. Kanskje bør legene også anbefale pasienter som er utsatt for flatlus, å fjerne kjønnshår.

Ulempen med å la håret gro er høyere risiko for flatlus. Lusa trenger hår som feste for eggene sine.

De som fjerner alt, er mindre utsatt for flatlus enn de som ikke barberer seg og de som bare stusser håret av og til.

Mens flere kjønnssykdommer blir stadig mer utbredt, er flatlusa nærmest utrydningstruet i USA, viste en studie i 2006. Også i Danmark er inntrykket at lusa går tilbake – i hvert fall ser legene sjeldnere flatlus hos pasientene sine, meldte lege Carsten Sand til videnskab.dk for noen år siden.

 

Referanse:

E. Charles Osterberg mfl: Correlation between pubic hair grooming and STIs: results from a nationally representative probability sample. Sexually Transmitted Infections, 5. desember 2016Doi: 10.1136/sextrans-2016-052687. Sammendrag.

Powered by Labrador CMS