Annonse
(Illustrasjonsfoto: Colourbox)

- Sår hals trenger ofte ingen antibiotika

Leger skriver fortsatt ut for mye antibiotika mot halsinfeksjoner, mener norsk professor. Ved sår og vond hals er ofte virus synderen, ikke streptokokkbakterier.

Publisert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Mange får medisin de faktisk ikke har bruk for, siden virus ikke lar seg knekke av noen former for antibiotika.

På vei inn i høysesongen for forkjølelser og halsvondt, minner professor Morten Lindbæk om at det ofte er unødvendig å gi antibiotika ved flere av de vanlige luftveisinfeksjonene.

Lindbæk leder Antibiotikasenteret i Oslo og er professor i allmennmedisin ved UiO.

- Kan reduseres med minst 30 prosent

- Antibiotikabruken kan reduseres med i hvert fall 30 prosent for luftveisinfeksjoner, uten at man risikerer mer alvorlig sykdom og død i befolkningen, sier Lindbæk til forskning.no. 

Morten Lindbæk, professor i allmennmedisin. (Foto: UiO)

- Det gjelder både for vondt i halsen, bihulebetennelse, ørebetennelse akutt bronkitt, forsetter han.

Lindbæk er klar på at norske leger fortsatt skriver ut for mye antibiotika mot disse tilstandene.

- Ofte trenger ikke infeksjoner i halsen noen behandling med antibiotika. Det vil også gjelde en del tilfeller der det faktisk er påvist streptokokker, sier Lindbæk.

Mange får antibiotika for halsvondt

I en ny amerikansk veileder for behandling av streptokokker kommer det fram at andelen i USA som får antibiotika av lege mot halsvondt ligger på 70 prosent.

Denne veiledningen er utarbeidet av en gruppe fagfolk tilknyttet The Infectious Diseases Society of America (IDSA).

- Selv om folk ofte sier de har fått streptokokker, er de fleste såre halser forårsaket av virus, og bør ikke behandles med antibiotika, påpeker (IDSA) på sine nettsider.

Lindbæk sier at dersom pasienten verken har veldig dårlig allmenntilstand eller høy feber, kan man sørge for å få i seg godt med drikke, ta paracetamol og se an formen i to-tre dager.

- Ofte er det en kraftig forkjølelse som gjør at man får vondt i halsen, legger han til.

Resistensspøkelset

Den norske professoren opplyser at andelen som får antibiotika for halsvondt er omtrent like høy i Norge som i USA.

En vesentlig forskjell er det likevel. 15 millioner amerikanere oppsøker legen for slike plager årlig. Det er langt flere enn i Norge.

- Vi bruker 2-3 ganger mindre antibiotika i Norge, og er blir blitt ganske flinke til å teste for streptokokk-bakterier. Likevel må vi bruke betydelig mindre medisin, for resistensspøkelset henger over oss hele tiden, påpeker professoren. 

- Det ene som er viktig er totalbruken, det andre er mengden bredspekret antibiotika som benyttes. Økninger her kan forsterke problemet.

Problemene med resistens:

- Bakterier som er resistente mot antibiotika, er blitt et stort problem også utenfor sykehus. Utviklingen skyldes i hovedsak ukritisk bruk av antibiotika.

- For å forhindre eller utsette resistensutvikling er det viktig å ha en streng holdning til antibiotikabruk.

- I de fleste situasjoner der allmennlegen står overfor en infeksjonssykdom, er det riktigere ikke å forskrive enn å forskrive antibiotika.

Kilde: Antibiotikasenteret for primærmedisin

Vente og se halverte bruken

Lindbæk mener det generelt er fullt forsvarlig å se an situasjonen en smule når man opplever en halsinfeksjon.

- Ellers er en fornuftig strategi der pasienten har fått påvist halsinfeksjon hos lege, at det skrives ut en resept som kan brukes dersom tilstanden forverres, en såkalt vente-og-se resept, sier Lindbæk.

Blir man bedre i løpet av en dag eller to, lar man være å bruke resepten, forklarer han.

- Studier har vist en reduksjon på 50 prosent i antibiotikabruken med en slik strategi, sier Lindbæk.

- I tillegg kan gevinsten ved å behandle være sparsom, som regel er det snakk om én mindre sykedag, bortsett fra hos de som blir veldig dårlige med høy feber og svak allmenntilstand. Da er antibiotika nødvendig, fortsetter han.

Farlig i sjeldne tilfeller

Ordet streptokokk kan muligens framkalle tunge svelg selv i den friskeste hals. Lindbæk påpeker at streptokokker er virkelig farlige bare i sjeldne tifeller.

Et barn får behandling med antibiotika-mikstur. (Illustrasjonsfoto)

- Da er det snakk om hudinfeksjoner som kan gi raske forløp, i form av kjøttetende bakterier. Dette skjer heldigvis sjelden, og da er det ikke en halsinfeksjon som har vært utgangspunktet. Samtidig er vertspersonens motstandsevne svekket, sier Lindbæk.

I den amerikanske veiledningen bemerkes det at barn og voksne ikke trenger å bli testet for streptokokker i halsen hvis de har symptomer som vanlig hoste, snørrete nese, og heshet. Dette er sterke tegn på virusinfeksjon i halsen, skriver IDSA på sin nettside.

Men; en sår hals har større sannsynlighet for å være forårsaket av streptokokkinfeksjon hvis smerter oppstår plutselig, det er vondt og svelge og pasienten har feber, heter det videre.

- Skal ikke erstatte legebesøk

Det understrekes i den amerikanske veiledningen, som er publisert i tidsskriftet Clinical Infectious Diseases, at den ikke skal erstatte legebesøk, og at tilstanden til den enkelte person avgjør hva som er riktig tiltak.

- Retningslinjene støtter opp om nøyaktig diagnostisering og behandling, særlig med tanke på å unngå unødvendig bruk av antibiotika.

- Det bidrar igjen til utvikling av resistente bakterier, sier førsteforfatter av veiledningen, Stanford T. Shulman, professor ved Northwestern University Fieberg School of Medicine i USA.

Shulman sier de anbefaler penicillin eller amoksicillin i behandling av streptokokker, og begrunner det med at de er effektive.

I Norge anbefales kun penicillin i behandlingen av streptokokker, opplyser Lindbæk. 

Les mer:

Antibiotikasenteret for primærmedisin

The Infectious Diseases Society of America

Powered by Labrador CMS