Hvis gravide kvinner ikke har nok folat i blodet, kan fosteret utvikle alvorlige skader på sentralnervesystemet. Derfor anbefaler flere forskere at danske matvarer berikes med folinsyre. (Illustrasjonsfoto: Microstock)

– Folinsyre bør tilsettes i dagligvarer

Folinsyre-underskudd blant europeiske kvinner koster milliarder av kroner og fører til tusenvis av fosterskader. Derfor bør vi berike kosten, mener forskere. 

Fakta

Mangel på folat hos moren kan føre til misdannede fostre, med blant annet ryggmargsbrokk. Ryggsøylen blir da defekt, eller det oppstår misdannelser i hjernen.

I beste fall kan de nyfødte gjennomgå operasjoner, men ofte må de leve med varierende grad av handikap. I verste fall dør barnet. I Danmark blir omkring to av tre fostre med ryggmargsbrokk abortert når sykdommen oppdages på ultralydsskanningen i begynnelsen av graviditeten.

Det anbefales at gravide tar tilskudd av folinsyre for å unngå ryggmargsbrokk hos fosteret. Helst skal de begynne før graviditeten. 

Fakta

Folinsyre finnes i grønne grønnsaker, belgfrukter, lever, brød, melk, ost og fullkornsprodukter. Den anbefalte mengden daglig inntak er på 240–300 mikrogram.

For kvinner mellom 18 og 30 år er den anbefalte mengden 400 mikrogram, mens den for gravide og ammende kvinner er 500 mikrogram.

Folinsyre i blodet omtales som folat. 

Om studien

I alt er ni millioner barn, født mellom 2000 og 2010, tatt med i undersøkelsen.

Undersøkelsen viser at gjennomsnittlig 9,17 av 10 000 barn i Europa fødes med misdannelser i ryggmargen eller hjernen. 

I Europa blir 5000 barn hvert år født med ryggmargsbrokk og andre alvorlige misdannelser på sentralnervesystemet. Bare i Tyskland fører 241 tilfeller i året til kostnader på 495 millioner kroner.

Det viser en ny studie, som for første gang summerer opp de økonomiske og menneskelige kostnadene ved underskudd på folinsyre.

Forskeren bak studien, førsteamanuensis Rima Obeid fra Aarhus Institute of Advanced Studies ved Aarhus Universitet, mener det er på tide at noen dagligvarer, for eksempel mel, bør berikes med folinsyre. Det har man gjort i blant annet USA, Australia og Canada. Det har redusert antallet barn med ryggmargsbrokk med opptil 50 prosent.

– Mange europeiske kvinner har for lite folat i blodet. Berikelse av matvarer kunne forebygge mange tilfeller av ryggmargsbrokk i mange europeiske land. Det vil kunne forhindre dødsfall og sykdom blant barn og spare samfunnet for store medisinske kostnadene for behandling som disse personene trenger resten av livet, forteller Obeid.

Den nye studien er nylig publisert i det vitenskapelige tidsskriftet Birth Defects Research.

Viktig studie

Lege Katrine Friberg fra Herlev Hospital har, sammen med overlege Finn Stener Jørgensen fra Ultralydklinikken ved Hvidovre Hospital, nylig utgitt en statusartikkel i Ukesskrift for Læger og en artikkel i Danish Medical Journal. De har undersøkt folinsyre-inntaket hos 500 kvinner som møtte opp til nakkefoldskanning ved Hvidovre Hospital.

Friberg og Jørgensen er enige i at folinsyretilskudd i utvalgte matvarer kan være en god idé.

– Det er interessant at forskerne har sett på de økonomiske kostnadene ved dette. Dette er en politisk beslutning, og slike ting blir enklere når vi kan forklare kostnadene i kroner og øre, sier Katrine Friberg.

Folinsyre skal lukke ryggmargen

Mangel på folinsyre tidlig i graviditeten kan ha alvorlige konsekvenser for fosterets utvikling. Derfor anbefaler helsemyndighetene at kvinner tar et tilskudd av folinsyre fra fire uker før graviditeten etter planen skal starte og frem til tolv uker inne i graviditeten.

Hvis kvinnene ikke har nok folinsyre, er det en mulighet for at fosterets ryggmarg ikke lukkes på riktig måte. Da kan fosteret dø eller bli født med alvorlige misdannelser.

Ofte blir disse skadene i ryggmargen oppdaget ved en fosterskanning, og mange velger å ta abort.

Likevel blir 30 prosent født, og tross kirurgiske inngrep i ryggsøylen ender de ofte opp med et fysisk handikap.

I Danmark dreier det seg ifølge den nye studien om gjennomsnittlig 74 barn årlig. I Europa er tallet 5000.

Gi folinsyre gratis

Ifølge Rima Obeid er det 70 land der man tilsetter folinsyre til matvarer. Men det finnes også andre måter å løse problemet på, mener hun:

  • Mer fokus på opplysning allerede før kvinnene blir gravide, for eksempel i forbindelse med legebesøk i 16-årsalderen.
  • Folinsyretilskudd gjøres gratis.

– I USA begynte man å berike kosten med folinsyre for 17 år siden. I Europa frykter man skadelige bivirkninger, men det har man ikke hatt i de årene man har hatt ordningen i USA, forteller Obeid.

Fordeler og ulemper

Else Molander er kontorsjef for ernæringsområdet i Miljø- og Fødevareministeriet i Danmark. Hun skriver i en e-post at myndighetene ikke har planer om å berike matvarer med folinsyre.

Ifølge Molander foreligger det nemlig ikke tilstrekkelige beviser for at berikelse av matvarer har god nok virkning – og for at det ikke utgjør en helserisiko for andre enn gravide kvinner.

For mye folinsyre kan, ifølge kontorsjefen, øke risikoen for flere kreftformer og skjule mangel på vitamin B12, som er en risikofaktor for demens.

– Fordeler og ulemper må undersøkes til bunns. Vi må vite at det ikke finnes andre metoder for å få de gravide til å ta kosttilskudd med folinsyre, skriver Molander.

Molander mener også at dansker generelt tar mange kosttilskudd, og at helsevesenet bør gjøre mer for å fortelle de gravide om problemet.

Undersøkt ni millioner barn

I sin undersøkelse har Rima Obeid gjennomgått fødselsregistre for alle europeiske land. Hun identifiserte antallet barn med ryggmargsbrokk eller lignende skader.

I Danmark var det 11,44 slike barn per 10 000 fødsler. I land som Irland og Polen er tallene en del høyere. I Polen er det ikke tradisjon for skanning av fostre, og i Irland er det ulovlig med abort.

Det er en tendens til at tallet er høyere i Nord-Europa enn i Sør-Europa. Ifølge Obeid skyldes det primært kostholdet.

– Den naturlige folinsyren får vi gjennom kosten. Spesielt ikke-tilberedt bladgrønt er rikt på folinsyre. Det kan være årsaken til at det er mer folinsyre i blodet i Sør-Europa enn i Nord-Europa, sier hun.

Referanser:

Obeid R.: Preventable Spina Bifida and Anencephaly in Europe. Birth Defects Research, 2015. DOI: 10.1002/bdra.23400. Sammendrag.

Friberg AK og Jørgensen FS.: Few Danish pregnant women follow guidelines on periconceptional use of folic acid. Danish Medical Journal, 2015. Sammendrag.

© Videnskab.dk. Oversatt av Lars Nygaard for forskning.no.

Powered by Labrador CMS