SARS skaper frykt igjen

Kina forsøker å dempe frykten etter at et nytt tilfelle av SARS ble bekreftet av et team fra Verdens helseorganisasjon 5. januar. Karantener og avliving av dyr skal stoppe sykdommen

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

En 32 år gammel frilans fjernsynsprodusent fra den sørlige provinsen i Guangdong ble syk 16. desember. Han ble isolert på sykehus i provinsens hovedstad Guangzhou, og er nå på vei til å bli frisk.

Tilfellet er bekreftet som SARS. Dette er det første tilfellet etter at man fikk sykdommen under kontroll i juli i fjor. Faren er altså ikke over.

- Systemet fungerer

En kvinne fra Filippinene som viste symptomer som lignet på SARS, er nå avkreftet som bare bakteriell lungebetennelse.

I Kina har en karantene blitt utvidet til 81 av SARS-pasientens kontakter, men ingen av dem har blitt syke så langt.

- Det ser ut som systemet for identifikasjon og kontaktsporing fungerer, sier Julie Hall, som har tittelen Communicable Disease Surveillance and Response Coordinater i Verdens helseorganisasjon (WHO).

Ligner på virus fra dyr

"En palmecivet."

Tilfellet ble bekreftet av tester utført ved to laboratorier i Hong Kong og ett i Beijing, som avdekte en kraftig økning i pasientens produksjon av antistoffer mot SARS-viruset.

Forskere ved universitetet i Hong Kong sier i tillegg at pasientens virus ligner genetisk på prøver tatt fra Palmeciveter (Paguma larvata, se bilde) og andre dyr på markedsplassene i og rundt Guangzhou.

Avliving

På bakgrunn av dette planlegger kinesiske myndigheter å avlive rundt 10 000 civeter som i dag selges som mat.

Ekspertene stiller likevel spørsmål ved denne strategien.

- Vaskebjørner, grevlinger, ildere, huskatter og gnagere kan alle bære SARS-viruset. Det er nødvendig med en mer omfattende tilnærming, sier Albert Osterhaus, virolog ved Erasmus University i Rotterdam i Nederland til Nature.

Lenker:

Verdens helseorganisasjon (WHO): Severe Acute Respiratory Syndrome (SARS)
Nature: Fears of the return of SARS

Ingressfoto viser SARS-viruset. (Foto: University of Hong Kong)

Powered by Labrador CMS