Parkinson av plantevernmiddel

Lave nivåer av plantevernmiddelet rotenon, som i Norge også brukes mot lakseparasitter, fører til utvikling av Parkinson hos aper. Det tyder på at rotenon kan ha samme effekt på mennesker.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

- Undersøkelsen viser at eksponering for visse gifter gjennom et liv kan føre til Parkinson, sier Timothy Greenamyre ved Emory University, Atlanta, Georgia til New Scientist.

Greenamyre ledet teamet som sto for denne undersøkelsen.

Bare et fåtall av tilfellene er arvet, så årsakene til Parkinson har vært uklare. Et hint om at kjemikalier kan forårsake sykdommen kom på 1980-tallet da en substans som kalles MPTP forårsaket en rekke tilfeller av Parkinson hos narkotikamisbrukere i San Fransisco.

For fire år siden publiserte Greenamyre at rotenon forårsaket Parkinson hos rotter. Nå viser han at aper utvikler Parkinson når de blir utsatt for lave nivåer av rotenon i 18 måneder.

- Det er trolig at stress, genetiske disposisjoner og giftstoffer som rotenon alle spiller en rolle, sier Michael Zigmond fra University of Pittsburgh til New Scientist.

Zigmond har gjennomført forsøk ved å injisere neurotoksinet 6-hydroksyddopamin i rotter og fant en god nyhet: de rottene som ble tvunget til å trene var de eneste som unngikk å utvikle Parkinson.

Zigmond advarer likevel mot at alt for mye trening kan være ødeleggende i stedet for helsebringende.

Lenker:

Pesticide link to Parkinson’s grows stronger, New Scientist vol 184 issue 2472 - 06 November 2004, page 18

Slow poisons, New Scientist vol 168 issue 2264 - 11 November 2000, page 16

Parkinsons sykdom

Parkinson’s disease

Rotenon (norsk)

Rotenone

Summary of the article by Dr. Greenamyre on pesticides and Parkinson’s Disease July 1, 2001

Powered by Labrador CMS