Skjønnhetssøvn demper atsjofare

Med 7-8 timer skjønnhetssøvn, øker muligheten for at du unngår å bli syk av vanlige forkjølelsesvirus.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Det antydes i hvert fall i ny studie som ble publisert i JAMAs Archives of Internal Medicine i går, mandag 12. januar.

Få ting er vel så behagelig som å krype under dyna når kroppen skriker etter søvn - noe den ikke gjør uten grunn.

Tidligere har studier vist at søvnmangel øker risikoen for blant annet hjertesykdom, psykiske lidelser - og sågar fedme.

Nå ser det ut til at personer som sover mindre enn sju timer - og har våkenperioder om natta - er rundt tre ganger mer utsatt for å bli forkjøla.

Resultatene peker videre mot at sju til åtte timers søvn per natt er et fornuftig mål, konkluderer forskerne.

Snørrcrescendo?

Søvnmangel ser ut til å svekke noen deler av immunsystemet vårt. Likevel; det har eksistert få konkrete bevis for at lite/dårlig søvn øker risikoen for et crescendo av snørr, host/hark og snufs.

Den nye studien fra Carnegie Mellon University, USA, serverer ingen årsakssammenheng, men viser likevel at søvn kan spille en viktig rolle for hvor motstandyktige vi blir mot forkjølelse.

Forskerne fant den sterkeste assosiasjonen mellom mindre effektiv søvn, og utvikling av forkjølelse. Så hvis de lumske virus skal holdes i sjakk, er det klart å foretrekke å sove hele natten gjennom.

De som sov 92 prosent av tiden de befant seg i sengen, hadde faktisk fem og en halv ganger så høy sannsynlighet for å bli forkjøla som de som sov 98 prosent av tiden, ifølge et presseskriv fra JAMA.

Å få nok søvn er én ting. Det skader definitivt heller ikke å være litt ekstra nøye med håndhygienen nå i høysesongen for forkjølelser og influensa.

Nesedråper med rhinovirus

Forskerne undersøkte 153 antatt friske menn og kvinner, med en snittsalder på 37 år.

Deltakerne rapporterte over 14 dager hvor mange timer de sov, hvor mye av tiden i sengen som utgjorde soving – og om de følte seg uthvilt.

Så ble de satt i karantene, og fikk nesedråper som inneholdt rhinovirus, et vanlig virustype som forårsaker forkjølelse.

(Illustrasjonsfoto: www.colourbox.no)

Poenget med studien var altså ikke å se om lite/dårlig søvn assosieres med smitte, men om forsøkspersonene ble mindre motstandsdyktige mot å utvikle forkjølelse med mindre skjønnhetssøvn.

Fem dager etter rapporterte deltakerne tegn på sykdom, og det ble tatt slimprøver fra nesen. 28 dager senere ble det tatt en blodprøve der man undersøkte om kroppen hadde dannet antistoffer.

Referanse:

Sleep Habits and Susceptibility to the Common Cold. Sheldon Cohen, William J. Doyle, Cuneyt M. Alper, Denise Janicki-Deverts, Ronald B. Turner. Archives of Internal Medicine. 2009;169[1]:62-67.

Powered by Labrador CMS